Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det slutpendlat

Efter tolv år som ledarskribent på Aftonbladet har Ingvar Persson nu blivit chef.
Men inte på den stora kvällstidningen utan för ABF Dala Finnmark.

Annons

Sedan många år tillbaka bor Ingvar Persson i Lekomberg norr om Ludvika och han har under alla år som ledarskribent på Aftonbladet pendlat mellan Ludvika och Stockholm.

Men sedan i måndags slipper han pendlandet eftersom han då tillträdde tjänsten som chef för ABF Dala Finnmark, som har verksamhet i sju kommuner i västra Dalarna: Smedjebacken, Ludvika (huvudkontor), Vansbro, Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen.
– Avstånden är förstås en utmaning i en avdelning som är så stor som vår, men i grunden måste folkbildning alltid bygga på ett ­lokalt engagemang och jag ser det som min uppgift att stödja de folkbildare som finns i hela Dala Finnmark, säger Persson och tillägger:
– Nu får jag jobba från hemmaplan och det är bra för mig.

Persson har efterträtt Birgitta Berg som är ny rektor för folkhögskolan i Malung.
Den nye ABF-chefen säger att han förmodligen kommer att ha aningen abstinens vad gäller ledarskrivandet på Aftonbladet.
– Det är klart att det blir en omställning, men jag ser verkligen fram emot att få arbeta praktiskt med folkbildning tillsammans med alla duktiga personer i ABF Dala Finnmark. Dessutom ska jag skriva texter någon månad till för Aftonbladet.
Persson säger vidare att Bergslagen och nordvästra Dalarna är en spännande region där det händer mycket just nu.
– När jag tänker på alla ­internationella kontakter som exportindustrin skapar och på alla som reser till ­regionen tycker jag ibland att Stockholm känns lite provinsiellt.

Ingvar Persson har också en bakgrund som lärare på Brunnsvik.
– För mig är folkbildning och studiecirklar inte bara ett fantastiskt sätt att lära sig nya saker, utan också en grundsten i riktig ­demokrati, påpekar den nye chefen för ABF Dala Finnmark.

Frank Elfstedt/DT