Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är satiren i staden

Annons

I kväll står två av Sveriges största satirkomiker på scenen i Folkets hus i Falun. DD Nöje fick chansen att tala med Soran Ismail om såväl turnén, som den extra insatta föreställningen på lördag och om vad han tycker är en skam för Sverige.

Det var i slutet på förra året som de två satirkomikerna Magnus Betnér och Soran Ismail började spåna på att göra en turné tillsammans.
– Det är rätt många som har tjatat på oss att vi skulle göra något tillsammans, förklarar Soran Ismail.

Soran Ismail förklarar att hans material grundar sig på att han tycker att diskussionen om samtalet i samhället har spårat ur.
– Folk har svårt att förstå att de inte förstår och är övertygande om sin övertygelse. Det tror jag är väldigt problematiskt, för det handlar ju i slutänden att man har förståelse för den andre och att man måste lyssna. Man kan omöjligt veta hur någon annan känner, det enda man kan är att lyssna, säger han.

Totalt är det tre föreställningar som kommer avverkas i Falun. Den tredje, som kommer att gå tidigt på lördagskvällen, tillkom så sent som i veckan.
Med tre spelningar utspridda på två dagar, kan Betnér och Ismail få lite fritid till övers. Men hur de ska tillbringar tiden mellan spelningarna vet han inte än.

– Har ni en badmintonhall? Jag ska kolla upp det.
Turnén kommer även skrida över landsgränserna. Även Norge och Finland står på tur. Men någon större skillnad är det inte mellan att uppträda i de olika länderna.

– Nej, egentligen inte, förutom språket. I Finland är det fortfarande svenska som gäller, men för norrmännen är det norska. Och då måste man kanske ändra om lite. Så jag måste gå igenom vad jag säger, så det inte blir missförstånd eller att folk måste börja fundera "vad betyder det" när kommer till punchlinen.

Vad tycker du är en Skam för Sverige?
– Journalistkåren, eller rättare sagt - journalistiken. Det är farligt när den ser ut som den gör i dag, men det har inget med den enskilde journalisten att göra.

Den 4 april avslutas turnén i Kalmar. Men några planer på vad som sker efter det, är ännu inte helt spikade.
– Nej, det finns inga planer direkt. Vi får se om turnén avslutas. Som det verkar så finns det ju fler i Falun som vill se oss.

Så ni kanske återvänder?
– Ja, kanske. Vem vet.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se