Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar abborrsäsongen - Här är fiskeexpertens bästa tips

Väderprognosen i veckan lovar sol och plusgrader. Det är också då, när våren visar sig, som abborren vaknar till och börjar nappa efter vinterns mörka månader.
Vi har åkt ut för att prata med en av Orsas alla fiskeexperter för att se hur man ska göra för att lura de randiga bjässarna ur vattnet.

Mattias Andersson jobbar till vardags på Orsa outdoor som är en jakt- och fiskebutik i Orsa. På nästan all ledig tid befinner han sig vid något av alla fiskeställen i Orsas skogar och gör det han är bäst på.

Här ger han sina bästa tips på hur du ska tänka när du ska pimpla abborre:

Tips nr 1: Borra mycket

– Det är viktigt att söka av stora områden och prova olika djup. Sök gärna efter djupkanter och varierande bottnar. När det gäller abborre så ska man inte testa längre än en minut vid varje hål om det inte nappar, abborren står still.

Tips nr 2: Anpassa pirken efter vädret

– När det är soligt och fint ute så brukar det fungera bra med något som glittrar mycket. Är det mulet så kan man hålla sig till enfärgat.

Tips nr 3: Variera rycken

– Försöka rycka intensivt i början med stora rörelser, då syns pirken från långt håll. Sedan kan man prova att hålla den helt still i upp till en minut om inget annat funkar.

Tips nr 4: Sätt maggoten rätt

– Man ska försöka att fästa maggoten i en flik som finns längst ut i ena änden på den. Försök få den att inte spricka så lever den längre och kan då locka mer fisk.

Tips nr 5: Använd tunn lina

– Jag brukar använda 0,15 mm när jag kör med pirk och 0,11 mm om jag har mormyrska. Det är lättare att känna försiktiga fiskar bättre med tunn lina.

Bonustips: Säg aldrig "Lycka till"

– Om någon önskar dig lycka till kan du lika gärna åka hem, då kommer du inte att få något ändå. Det är uttrycket "Skitfiske" som gäller, skrattar Mattias avslutningsvis.