Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar allvaret

En hel säsongs matchande och förberedelser är till ända.
Nu börjar allvaret – på riktigt.

När pucken släpps i Tegera Arena i kväll tas första steget mot en elitserieplats – eller ett misslyckande.
– Det här har vi längtat efter sedan Timråmatchen i förra kvalserien, konstaterar Johan Ryno inför kvalpremiären mot Södertälje.
Johan Ryno är en, av många, LIF-spelare som var med i den där avgörande Timrå-matchen för knappt ett år sedan.
I år tror han att laget har bättre förutsättningar.
– Nu har i princip alla varit med och spelat tillsammans i två år. Vi vet hur det går till och vad det handlar om, och jag tror att vi kommer bättre förberedda i år.
Speluppehållet har främst inneburit finslipning av detaljer.
– Vi har inte ändrat så mycket, utan förtydligat och snackat lite om olika situationer som kan uppstå. Vi har inte uppfunnit hjulet igen direkt, menar Ryno.

Hur viktigt är det med en bra start?
– Det viktigaste är att avsluta bra efter tio omgångar. Man kan förlora första tre och ändå lyckas ta sig upp. En bra start är en bra start, men det behöver inte betyda någonting.

Vad betyder det att Kevin Kapstad är avstängd?
– Han har varit jätteduktig hela året, i fem mot fem, men kanske fem mot fyra framför allt. Men det är som det är och vi har andra spelare på de positionerna som kanske får steppa upp och ta ett lite större ansvar.

Kan någon ersätta honom?
– Hersley har varit väldigt duktig i powerplay också, så vi står inte och faller med Kevin.

Serietvåan Södertälje kliver in i kvalet med samma förutsättningar som Leksand, då ju även de haft uppehåll.
– Det ska bli kul med match igen. Man har ju sett bra matcher på tv:n och då blir man ju sugen på att spela själv igen också, konstaterar SSK-tränaren Johan Strömwall.
– Vi har inte tränat ner laget utan försökt haft kvalitet i det vi har gjort i stället. Ett ispass per dag, fortsätter han.

Vad går ni in med för känsla?
– Vi har ingen press på oss alls, annat än att vi vill göra en riktigt bra prestation. Vi kan ju inte ramla ur någon serie och har bara allt att vinna.
Mot Leksand förväntar sig SSK-basen en jämn match i ett högt tempo.
– Det skulle naturligtvis vara skönt att starta på ett bra sätt, men det är tio matcher och man kommer både vinna och förlora. Går det snett första matchen tar vi bara nya tag. Vi kommer fokusera på en match i taget bara.

Har du någon favorit i serien?
– Jag håller Timrå som favorit, men jag tror att det blir väldigt ovisst och svårtippat. Rögle är starka på hemmaplan och man får ranka dem som tvåa.

Hur ser du på de allsvenska lagens chanser?
– Absolut bra.

Strömwall har i princip hela sin trupp tillgänglig inför kvällens drabbning. Bara Thom Flodqvist saknas på grund av en lättare axelskada.
DT-sporten har sökt Leksands tränare Andreas Appelgren och Per Hällenberg.

Kristian Bågefeldt/DT