Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu byggs nästa butikshus

Trots storvarsel i Borlänge tvekar inte handeln. Nu bygger Ikea ytterligare ett butikshus på handelsplatsen intill möbelvaruhuset.

– Shopping har också blivit ett fritidsintresse, säger Hans Waldén, utvecklingschef för Ikeas fastighetsbolag Ikano Retail Centres.

Annons

Dagen innan har Stora Enso meddelat att 175 jobb försvinner i pappersbruket i Kvarnsveden. Även SSAB i Borlänge minskar antalet anställda.
Men handeln har framtidstro.
Andra huset på nya köpområdet, vid sidan av möbelvaruhuset, är nu på gång.

I byggnaden längs bangården ska Coop öppna en andra butik i Borlänge. Snart börjar rekryteringen av runt sextio anställda.
Mikael Pettersson, områdeschef för Coop i Dalarna, upprepar att företaget ”tills vidare” inte har planer på nedläggning av den stormarknad som redan finns i Borlänge.
Planeringen pågår också för nya butiken i Falun.

Räcker kunderna?
– Vi tror att det kommer bra. Vi ska vässa till oss och möta våra konkurrenter, säger Tomas Kristoffersson, etableringsansvarig för Coop.
Han framhåller att hela köpområdet på Norra Backa väntas dra 3 miljoner besökare om året.
Dagligvaruhandeln är tänkt som en motor för flödet.

I höstas startade Ikea Retail Centres bygget av första huset i köpområdet intill möbelvaruhuset.
Andra huset har nu den vita stommen på plats, levererad av BSM, Bergqvist Svets och Mek. I september och oktober ska båda husen vara klara.

Förutom Coop är även apotekskedjan Kronans Droghandel klar som hyresgäst i nybygget.
En tredje butik är på gång, men förhandlingarna är inte klara, meddelar Hans Waldén, utvecklingschef för Ikano Retail Centres.

Även han beklagar varselvågen i Borlänge, men tror ändå på en växande handel.
– Vi tänker långsiktigt, många år framåt. Och vi vill ju också vara med och förstärka Borlänge som en framtidsort i Dalarna.

Fastighetsbolaget har även beslut om ytterligare fyra butikshus på Norra Backa. Två nya bygglov är inlämnade. Fler byggen sker när fastighetsbolaget har tillräckligt med hyresgäster, meddelar Hans Waldén.

Karin Sundin