Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu byggs nästa butikshus

Trots storvarsel i Borlänge tvekar inte handeln. Nu bygger Ikea ytterligare ett butikshus på handelsplatsen intill möbelvaruhuset.

– Shopping har också blivit ett fritidsintresse, säger Hans Waldén, utvecklingschef för Ikeas fastighetsbolag Ikano Retail Centres.

Dagen innan har Stora Enso meddelat att 175 jobb försvinner i pappersbruket i Kvarnsveden. Även SSAB i Borlänge minskar antalet anställda.
Men handeln har framtidstro.
Andra huset på nya köpområdet, vid sidan av möbelvaruhuset, är nu på gång.

I byggnaden längs bangården ska Coop öppna en andra butik i Borlänge. Snart börjar rekryteringen av runt sextio anställda.
Mikael Pettersson, områdeschef för Coop i Dalarna, upprepar att företaget ”tills vidare” inte har planer på nedläggning av den stormarknad som redan finns i Borlänge.
Planeringen pågår också för nya butiken i Falun.

Räcker kunderna?
– Vi tror att det kommer bra. Vi ska vässa till oss och möta våra konkurrenter, säger Tomas Kristoffersson, etableringsansvarig för Coop.
Han framhåller att hela köpområdet på Norra Backa väntas dra 3 miljoner besökare om året.
Dagligvaruhandeln är tänkt som en motor för flödet.

I höstas startade Ikea Retail Centres bygget av första huset i köpområdet intill möbelvaruhuset.
Andra huset har nu den vita stommen på plats, levererad av BSM, Bergqvist Svets och Mek. I september och oktober ska båda husen vara klara.

Förutom Coop är även apotekskedjan Kronans Droghandel klar som hyresgäst i nybygget.
En tredje butik är på gång, men förhandlingarna är inte klara, meddelar Hans Waldén, utvecklingschef för Ikano Retail Centres.

Även han beklagar varselvågen i Borlänge, men tror ändå på en växande handel.
– Vi tänker långsiktigt, många år framåt. Och vi vill ju också vara med och förstärka Borlänge som en framtidsort i Dalarna.

Fastighetsbolaget har även beslut om ytterligare fyra butikshus på Norra Backa. Två nya bygglov är inlämnade. Fler byggen sker när fastighetsbolaget har tillräckligt med hyresgäster, meddelar Hans Waldén.

Karin Sundin