Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu delas Morastrand upp trots protester

Städarnas protester mot att Morastrand ska bli ett renodlat bostads­bolag, och att de av bolagets uppgifter som man i dag utför åt kommunen, exempelvis städningen av skolorna konkurrensutsätts, hjälpte inte.

Efter en lång, bitvis hetsig debatt beslöt kommunfullmäktige med en förkrossande majoritet att dela Morastrand.
– Vi vill ha jobben kvar, ropade de på måndagskvällen när fullmäktige samlades.

Totalt jobbar 34 städare åt Morastrand i dag. Visserligen är det meningen att den firma som vinner anbudet ska ta över personalen. Men att de kommer att halvera städningen, med sämre kvalité och färre jobb, är städarna övertygade om.
– Jag förstår inte vad vi skulle vinna att konkurrensutsätta till exempel städningen. Jag har räknat på det här och kan inte se att det blir billigare.

Morapartiets Torbjörn Roos erkände att han ändrat sig sedan förslagen klubbades igenom i förra kommunstyrelsen.
– Du kan räkna hur mycket du vill. Men förslaget beror på en lagstiftning som vare sig du eller jag kan komma ifrån, kontrade socialdemokraternas Bengt-Åke Rehn.
En som var glad åt Morapartiets ändrade inställning var vänsterns David Örnberg.
– Det är fina ord att de anställda ska tas över av det företaget som vinner upphandlingen, men i verkligheten brukar det inte se så fint ut. Jag tycker man sparkar på arbetarklassen med förslaget, sa David Örnberg och tyckte att kommunal verksamhet som städning av skolor med mera ska utföras av i kommunen anställda.

– Jag förstår de anställdas oro för både kvalitén av de uppgifter som konkurrensutsätts och att man är oroliga för att stressen i jobbet hos en privat arbetsgivare ökar. Men det är politikernas uppgift att se till att kvalitén inte försämras och att följa upp det, påpekade centerns Peter Helander.

Rosa Golzio/DT