Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu diskuteras ett nytt Lugnetbolag

Styrningen av Lugnet är för otydlig, konstaterar kommunens revisorer. Samspelet genomsyras av en viss irritation, skriver de. En bolagisering av Lugnet diskuteras nu.

Kommunstyrelsen har överlåtit Lugnets styrning till trafik- och fritidsnämndens Lugnetutskott. Men utskottets medlemmar upplever att de saknar mandat att driva strategiska frågor.
- Vi har inga pengar. Eftersom vi har en vision vill vi gärna göra mer, säger Bo Wickberg (M), ordförande i Lugnetsutskottet.
Men någon irritation märker han inte av.
- Det får stå för enskilda som uttalat sig.

"Tar för sig"

Det finns en spänning mellan kommunstyrelsen och trafik- och fritidsnämnden, enligt revisorerna, om hur självständig nämnden ska vara. En misstänksamhet om att nämnden är för självstyrande.
- Trafik- och fritid är en förvaltning som tar för sig. Många starka intressentgrupper är verksamma på Lugnet, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Rosén (M).
Revisorerna efterlyser en arbetsfördelning av vilken nämnd och förvaltning som ska leda Lugnet. Vem som har rätt att besluta om investeringar och underhåll.
- Det är viktigt att ta tag i det så vi får klarhet i hur det ska fungera, säger Lars-Erik Måg (FP) ordförande i trafik- och fritidsnämnden.

Vill bilda bolag

Vid senaste fullmäktige beslöts som ett första steg att Lugnetutskottet ska byta namn till Lugnetrådet. Församlingens uppdrag som samordnare ska förtydligas.
Socialdemokraterna vill att Lugnet ska drivas av ett kommunalt bolag. Det ska inte vara vinstdrivande, och kombinera ideellt föreningsarbete och arbetsmarknadspolitiska åtgärder med den egna organisationen. Förslaget behandlas politiskt under hösten. Även de borgerliga vill bilda bolag, säger kommunalrådet Mikael Rosén:
- Men vi måste hitta en modell som ger intäkter. Antingen med externa parter eller någon annan affärsmodell. Jag tror spontant mest på att bilda bolag för olika delar av Lugnet. Då är det lättare att få in andra parter.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se