Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får barnen paddnacke

Sommar, sol, glass, bad, myggor, jordgubbar - men även smarta telefoner och surfplattor, som numera har en självklar plats i våra liv. Så självklar att barn numera söker in till vården med så kallad paddnacke.

Det är lika bra att säga det direkt, så att det blir sagt. Smarta telefoner och surfplattor är ett ovärderligt hjälpmedel för både stora och små. Dessutom är det verktyg som kan hjälpa till att göra långtråkiga stunder mindre långtråkiga, samtidigt som man lär sig något.

Och kanske är det problemet? De smarta telefonerna och surfplattorna rymmer oändliga möjligheter, oceaner av roligheter, trots sitt lilla, lilla format, och det gör att man lätt glömmer både tid och rum när man sitter framför dem. Dessutom är det lätt för oss föräldrar att sticka till vårt barn telefonen när hon eller han knorrar "Jag har så tråååååkigt."

- Än så länge finns det inga studier gjorda på hur barns kroppar påverkas av för mycket sittande framför skärmar, men vi ser tydligt att det finns risker vid långvarig användning, säger Ewa Gustafsson, forskare och ergonom vid enheten för Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet.

Ewa Gustafsson, som har doktorerat i ungas användning av it-teknik, konstaterar att det är de långa stunderna vi sitter framför skärmarna som påverkar.

- Om man slår ihop användandet av laptops, smarta telefoner och surfplattor tillbringar många allt för långa stunder framför skärmarna för att det ska vara bra. Barn har inte heller samma kroppsmedvetande som vi vuxna har. De "glömmer" att känna efter när de håller på med något som är tillräckligt spännande, säger hon.

Rent fysiskt är det positionen vi sitter i när vi sysslar med en surfplatta eller smart telefon som är ansträngande. Eftersom plattan ofta ligger i knäet böjs nacken maximalt, något som är ansträngande för nackens muskulatur.

- Försök minska ned användningstiden och se till att ditt barn tar många pauser där han eller hon rör på sig. Det är generellt bättre att sitta flera korta stunder under en dag än en enda sammanhängande längre stund, tipsar Ewa Gustafsson.

Precis som när det gäller annat har vi föräldrar ansvar för att barnet inte tillbringar alltför långa stunder framför en skärm och för att barnet också gör annat. Många föräldrar begränsar spelandet och stunderna framför apparaterna. På så sätt blir inte stunderna vid skärmen för långa, samtidigt som barnet får uppleva andra saker och uppmuntras att röra sig, vistas utomhus och umgås med vänner på andra sätt.

Anna-Maria Stawreberg/TT

feature@tt.se