Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu håller Faluns banor VM-klass

Vid årets världscuptävlingar i Falun blev det underkänt för delar av de banor som var tänkt att bli VM-banor 2015.
Experter, bland annat Thomas Wassberg, har varit med att föreslå hur banorna skall byggas om för att få godkänt.
Nu är de banorna klara och får godkänt från alla håll.

– Vi är mycket nöjda med den här lösningen, säger Vegard Ulvang, ordförande för Internationella Skidförbundets (FIS) längdkommitté.
Den mesta kritiken vid årets tävlingar fick några kurvor i en utförskörning.
– Vid masstarter blir det direkt farligt när hundra man kommer samtidigt, påpekar Ulvang.

Det är många som varit involverade för att ta fram de banor som nu godkänts för VM 2015.
– Nu är det här väl förankrat även hos de aktiva, som fått ta del av förändringarna, förklarar Hermod Björkestöl, ordförande i FIS Homologiseringsgrupp.
– Det ser bättre ut jämfört med tidigare. Jag måste testa banorna innan jag betygsätter dem. Men det ser lovande ut, säger landslags-åkaren Calle Halfvarsson, Falun Borlänge SK, till TT.
TV har också varit med i förändringsarbetet, för att de skall få möjlighet att kunna finna platser så att de täcker i stort sett hela banan.

En viktig del i arbetet med att ta fram de nya slingorna har varit att behålla det som karaktäriserar Falun och Lugnet. Dit hör välkända Mördarbacken och Vallen.
– De nya spåren bygger mycket på den skidtradition som finns här. Vi har faktiskt gjort två nya Mördarbackar. Den här verkligen ett signum för Falun, säger Tobias Jönsson, banchef för Falun2015.
Nu kommer åkarna att åka uppför de farliga utförsbackarna. Det innebär också att blir två parallella va-rianter av den gamla klassiska Mördarbacken. En för fristil och en annan för klassisk stil. Därefter blir det utförsåkning till mindre motbackar på stadionområdet innan det är dags för upploppet.

Det har hänt mycket på Lugnet sedan den soliga dagen 1993 när Torgny Mogren forsade fram på det långa upploppet till ett VM-guld på 5-milen.
Nu är det inget långt upplopp längre. Redan förra vintern fanns en extra slinga inne på stadion. På den har det byggts vidare, bland annat med en tunnel för publiken.
– När vi har byggt det här har det varit med avvägning för andra aktiviteter som använder skidstadion, säger Tommy Höglund, sportchef för Falun2015.
Han påpekar att banorna nu består av en röd slinga för klassisk åkning och en något kortare för skejt.

Hermod Björkestöl ger en eloge till Thomas Wassberg.
– När vi skulle hitta på ett sätt för att få två Mördarbackar gick vi bet på det först, men så kom Wassberg fram med sina funderingar. Där fanns lösningen.
Thomas Wassberg själv är också nöjd.
– Vi ville få till kurvor så att det blev åkbart, säger han.
– Nu blir det klassisk faluterräng som bjuder på fin skidåkning och samtidigt är det publikvänliga banor. Jag känner att vi verkligen hittat rätt.

Sven-Erik Karlsson