Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan fler liv räddas i byn

En hjärtstartare är en väldigt viktig och angelägen resurs för bygden. Så resonerade Övertängers Bysamfällighet.

Sedan någon vecka har det funnits en hjärtstartare placerad på Tängerdalens Camping/Café Slink In. Den har inhandlats av Övertängers Bysamfällighet och på tisdagskvällen var det information och utbildning på startaren. Den kommer att finnas tillgänglig året runt alla dygnets timmar.

Magnus Jonsson och Johan Björklund kom från Räddningstjänsten Dala-Mitt och informerade om vad som händer vid ett eventuellt hjärtstopp och om vikten av att snabbt ringa 112.
När man ringer 112 får man en del frågor: ” Vad har inträffat och var har det inträffat?”. Det är väldigt viktig information som larm-operatören vid SOS kommer att behandla med omedelbar verkan för att kunna larma ut rätt räddningsstation.

Cirka 10 000 personer om året drabbas av plötsligt hjärtstopp i Sverige och ungefär 500 överlever.
Vid ett hjärtstopp är varje minut väldigt dyrbar och man kan köpa sig tid om någon genast börjar med hjärt-lungräddning. För varje minut som går minskar chansen till överlevnad med 10 procent.

Just tiden är den viktigaste punkten när det gäller att rädda liv, och till Övertänger har Räddningstjänsten i Enviken en utryckningstid på 10-11 minuter. Då är det väldigt viktigt att man startat hjärt-lungräddningen tidigt.
Sofia Gustafsson och Ellinor Nordquist som går räddningslinjen på gymnasiet demonstrerade hjärt-lungräddning och visade hur man ska använda hjärtstartaren. Daniel Fogd och Johan Staffansson visade dessutom upp Envikens Prio 1-bil.

De medverkande tackades av Per-Olov Alderback med blommor och till kåren i Enviken skänktes en tavla föreställande en brandman.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se