Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer ”Varg”

Nästa vecka kommer ”Varg” till Stora Skedvi. Dalateaterns pjäs turnerar runt i länet. I Stora Skedvi blir skolan spelplats där scenografin byggs upp i gymnastikhallen.

– Det är ett otroligt hett ämne och det är vårt uppdrag på Dalateatern att ta upp angelägna frågor, säger Ann-Kathrin Ekström, marknadschef på teatern.
I Säter är det kulturförvaltningen som arrangerar föreställningen tillsammans med Hembygdsföreningen i Stora Skedvi.
”Varg” hade premiär på Dalateatern i mitten av februari. Efter några föreställningar i Falun är det nu dags för gästspel på tolv andra orter i Dalarna. Turnén pågår under två månader i vår.

På torsdag spelas pjäsen i Stora Skedvi. Sedan kommer turen till Hedemora och Avesta och därefter får Leksand, Rättvik, Vansbro, Borlänge, Djurås, Svärdsjö, Söderbärke, Mora och Älvdalen besök av ensemblen.
Pjäsen är skriven av Anders Duus, regisserad av Robert Jelinek och har tre skådespelare, Anja Landgré, Caroline Rendahl och Joel Torstensson.

– Anders Duus är en efterfrågad dramatiker på riksnivå. Han kommer själv från vargland, från Åmål i Dalsland. Men blev förvånad över hur stor vargfrågan är här. Folk är så arga, både vargmotståndare och vargkramare. Vi lever i samma län, ibland i samma by, och måste förstå varandras argument, säger Ann-Kathrin Ekström.
– Det handlar också om stad och land och hur olika vi lever i Stockholm och på landet.
Pjäsen tar inte ställning i vargfrågan, men personerna i pjäsen tar ställning.
– Man får höra hur olika människor tänker, en som blivit utsatt för vargattack och andra som tycker att varför ska vargar inte få finnas. Pjäsen är också humoristisk och spännande, säger Josefina Andersson, kulturassistent i Säter.
Stora Skedvi hör inte till de områden där vargen upplevs som ett stort hot och splittrar byarna.
– Det är väl mer i fäbodtrakter och renbetesland. Här handlar diskussionen mycket mer om vildsvin just nu, säger Per-Åke Roslund, ordförande i Hembygdsföreningen.
Han ser fram mot att vara med och bygga upp scenen på speldagen nästa torsdag. 84 publikplatser finns det i hallen.
– Vi var här med pjäsen Under hallonbusken, och det var så otroligt lyckosamt. Då fick vi överlåta våra egna platser till publiken, säger Ann-Kathrin Ekström.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se