Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste man tänka på effekten

I en klassisk tv-sketch i ”Nöjesmassakern” skulle man tänka på ”pocenten”. Som abonnent i Malungs Elnät ska man numera tänka på effekten. Speciellt nu i vintertider, annars kan elnotan bli onödigt dyr.

Som ett av de första nätbolagen i Sverige har Malungs Elnät infört effektdebitering för den del av elräkningen som avser nätavgiften.
Motiveringen är att man ska ha en enhetlig nättaxa i hela distributionsområdet, rättvis mellan fastboende och fritidshus. Tidigare hade man en dyrare ”fritidshustaxa”.

Om detta informerade Kjell Jansson och Jörgen Norén från Malungs Elverk vid ett öppet möte med socialdemokraterna i Malung-Sälen. Ett 20-tal intresserade hörde på.
Effekttaxan innebär att nätavgiften (obs ej elförbrukningen) inte längre debiteras efter antalet förbrukade kilowattimmar, utan efter de fem timmar varje månad, under dagtid kl 07-19, som abonnenten tar ut högst effekt.
– För de allra flesta blir det ingen större skillnad i nätkostnaden, men man kan få lägre kostnad om man tänker sig för hur och när elen används, säger Kjell Jansson.

Enkelt uttryckt ska man se upp med att sätta i gång alltför många större elförbrukare samtidigt på dagen, utan försöka jämna ut förbrukningen över tid och helst styra t ex diskmaskin, tvättmaskin och bastu till ”nattid” (kl 19-07).
Detta gäller speciellt under vintermånaderna november-mars då det är ”vintertaxa”.
Annars kanske man kan få ”elchock” när räkningen kommer.

Med en egen ”energimätare”, som kopplas till den vanliga elmätaren, kan man som abonnent se hur stor effekt man tar ut vid varje tillfälle.
– Effektdebitering till våra kunder stämmer också bättre mot att vårt elnät får betala för effekttopparna till överliggande nät, säger Kjell Jansson.

Anders Mojanis/DT
anders.mojanis@dt.se