Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nu måste skolan fräschas upp”

Söderbaumska skolan som var ett läroverk från början blev också Faluns första friskola. Nästa år fyller den 100 år. Och renoveringsbehovet är stort. Duschar, toaletter, väggar, dörrar och fönster är några exempel.
Duschar och toaletter i gympasalen hör till det akuta.

Alla elever vill inte duscha för att det är ofräscht, till ­exempel med kalkavlagringar i dusch. Och här finns anbud, berättar Ylva Appelgren, rektor och Ulrika Loman, vice, när de visar DD runt.
– Men själva byggnaden är rejäl. Det är långt ifrån aktuellt att blåsa ur hela innehållet, säger Ylva Appelgren.
Det behövs också mer utrymme för elever som grupprum och 2 000 barn står i kö för att börja, berättar hon när vi passerar de enorma korridorerna. Här finns plats men nu är ingen ombyggnad aktuell.

Till en början finns en summa avsatt från ägaren till skolan (Akademedia som i sin tur äger Pysslingen förskolor och skolor AB./ DD:s anmärkning) till en första etapp på närmare tio miljoner.
Men det finns också ett samarbetsavtal mellan Diös som hyr ut byggnaden och skolans ägare om ett samarbete med renovering och reparation, berättar hon.
– Och här pågår förhandlingar. Men fastighets­ägaren och skolans fastighetsavdelning är överens om att en uppfräschning ­behövs. Det pågår också en diskussion om vad som behövs totalt.
Skolan är på totalt runt 6 000 kvadrat så det finns plats men skulle en helrenovering och ombyggnad ­göras skulle det landa på ett minst tio gånger högre ­belopp.
– Vi kommer att börja med att fräscha upp på bottenvåningen och entréplan och duschar och toaletter.

Måste ni inte ta in fler ­elever för att finansiera ­renoveringen och därmed få större klasser?
– Får vi in fler elever får vi ju resurser till fler lärare. Och vi har inte heller planer på att ha fler elever per lärare än vi har. Vi har också mindre klasser än många kommunala skolor.

Från tiden då skolan blev friskola till skola ägd av ett riskkapitalbolag har engagemanget från föräldrar krympt?
– Det säger sig själv att en skola med 120 elever jämfört med 470 som idag inte kan ha samma nybyggar­anda. Och lagar och regler har ändrats för vad andra än yrkesmän får göra, säger Ulrika Loman som var med från start.

Föräldrar har det också tuffare och mindre tid, i dag, säger hon.
– Vi är en skola som andra idag.
Diös marknadsområdeschef för Dalarna Fredrik Thorgren berättar att diskussioner pågår mellan ­Diös och Akademedia som äger Pysslingen om renoveringsbehovet.
– De här frågorna regleras i hyresavtalet som vi ser över just nu. Det kommer att krävas insatser för att skolan ska vara fortsatt ­attraktiv och det är ju en ­populär skola.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se