Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar nya Framtidsmuseet

Jordklotet snurrar i full färgprakt. Sedan går färden 13 miljarder ljusår ut i rymden.

Det är möjligt i nya planetariet i upprustande Framtidsmuseet. Nu på lördag öppnar dörrarna.
Lokalpressen får ännu en visning, dagen före invigningen.
Framtidsmuseet i Folkets Hus i Borlänge stod klart 1986. Nu är museet renoverat för drygt 5 miljoner kronor. Innerväggar är rivna, inredning och formspråk modernare.


– Allt är nytt, säger Tobias Mårtensson, museichef.
Som DD tidigare berättat har de anställda jobbat dag och kväll med upprustningen. Personalens insatser höll också kostnaderna nere.
Fyra rum har nu tydliga teman. De handlar om människokroppen, fysik, teknik och rymden. Experimenten ska intressera besökare, men också fungera som extra krydda i skolornas undervisning.
Enstaka populära delar finns kvar sedan tidigare, exempelvis röret som vänder orden baklänges och ringen som klär besökaren i en jättesåpbubbla.
Övrigt är utbytt, köpt eller konstruerat av egna tekniker.
Erik Eronn står bakom musikbrunnen. Besökarna skapar ljud genom att vifta med händerna.
Den som spelar på skuggpianot gör musik utan att nudda tangenter.
Planetariet i Borlänge är nu landets tredje i storlek, upprustat för 2,8 miljoner kronor. Ljungbergsfonden har bidragit.
Håkan Sandin ansvarar för planetariet. Han ger prov på möjligheterna med den nya utrustningen. Rymdresorna går till Vintergatan och galaxer på obegripligt långt avstånd. Nu finns också filmer för de yngsta barnen.
Fascinationen över rymden håller i sig, framhåller Håkan Sandin.
Den vanligaste frågan från besökare är var rymden tar slut, en riktig nöt för en pedagog.
Han vill ta vara på barnens vetgirighet. Mer kunskaper om rymden kan också väcka intresse för att lära mer om teknik och naturvetenskap. Det behövs. Ingenjörer väntas bli ett bristyrke, inte minst i Dalarna, framhåller Håkan Sandin.
Efter upprustningen är besökspriset på Framtidsmuseet 60 kronor för vuxna och 40 kronor för barn (4-17 år). Visningen i planetariet kostar därutöver 50-35 kronor.

Karin Sundin
karin.sundin
@daladem.se