Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu överklagas bergtäktsbeslut

”Starka skäl talar emot den planerade täktverksamheten.”Så står det bland annat i en överklagan, som skickats till mark- och miljö-domstolen vid Nacka tingsrätt, utanför Stockholm, som nyligen beviljade att en bergtäkt anläggs i Sjulsbo klint, utanför Hedemora.

Motståndet mot den planerade bergtäkten i Sjulsbo klint har varit stort bland de boende i området och även bland de som äger fritidshus eller mark där. Så har det varit under ett par års tid, sedan planerna blev kända.

Nu har ett par av de berörda, Birgitta och Erland Strömbäck, överklagat mark- och miljödomstolens beslut.
De har bland annat tagit hjälp av professor emeritus Sven Israelsson, institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet.
Han skriver, i en bilaga till överklagan, bland annat att det beträffande utomhusbuller och luftpartiklar, inte bara går att stödja sig på teoretiska bullerberäkningsmodeller.
”De måste verifieras med mätningar vid olika väder och tider på dygnet.”
Han uppger, i bilagan, att buller och luftföroreningar varierar kraftigt under dygnet på grund av de meteorologiska förhållandena. De högsta bullernivåerna och luftföroreningarna märks oftast i det marknära luftskiktet under exempelvis vintertid vid vackert väder och under hela dygnet.

Erland och Birgitta Strömbäck anser i sin överklagan att domstolen felbedömt det avstånd som kan accepteras mellan den planerade bergtäkten och omgivande bebyggelsen, vidare att domstolen klart frångått den eventuella praxis som finns.
De påpekar även att risken för stenkast i samband med bergtäktsarbetet kan få allvarliga konsekvenser för de som äger skog intill den planerade täkten.
”Att få stensprut i växande träd är förödande, och innebär att virke från skogen blir helt obrukbart. Detta har inte beaktats av Mark- och miljödomstolen, och är ytterligare en anledning till omprövning av ärendet.”
Strömbäcks vill också uppmärksamma domstolen om att de lokala instanserna har avstyrkt täkten.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@daladem.se