Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu pekar kurvorna åt rätt håll

Annons

När Miljöpartiet och Socialdemokraterna tog över regeringsmakten pekade många kurvor åt fel håll. Klimat- och miljöutmaningen föranledde inte någon större åtgärd, allt fler halkade efter i skolan, arbetslösheten var hög.

Men halvvägs in i mandatperioden börjar trenderna vända. Arbetslösheten minskar, fler anställs i skolan, och mer än någonsin satsas för att möta utmaningarna på både klimat- och miljöområdet. Med en stark budget för det hållbara samhällsbygget fortsätter vi att sätta jobben, skolan och klimatet i fokus.

I regeringens höstbudget satsas det tydligt på välfärden ute i kommuner och landsting. De tio välfärdsmiljarderna är ett viktigt tillskott för att fler ska kunna anställas inom exempelvis äldreomsorgen och skolan. De och andra välfärdssatsningar motsvarar 30 000 jobb.  Regeringen investerar totalt över 900 miljoner kronor i fler jobb, bättre skola och trygg omsorg i landstinget och kommunerna i Dalarna.

Nu går vi in i andra halvlek av den här mandatperioden. Vi gör det med kurvor som pekar åt rätt håll. Det tar alltid tid innan förändringar blir synliga i vardagen och verkligheten. Men nu börjar det märkas.

På skolans område blir det mer pengar till tidiga insatser så att alla elever får det stöd de behöver. En läsa, skriva, räkna-garanti ska införas. Skolor med stora utmaningar får mer resurser. Lärarnas arbetsvillkor förbättras och löner höjs. Så växer en skola fram där det finns vuxna som ser varje elev.

Miljöpartiet har nyligen fyllt 35 år, och det firar vi med den starkaste miljö- och klimatbudgeten i historien. Regeringen har hittills presenterat satsningar på 25 miljarder på klimat och miljö som ska genomföras under den här mandatperioden.

Det innebär att förnybar energi gynnas, det innebär klimatstöd till några av jordens fattigaste och mest utsatta länder och det leder till många fler laddstolpar, solceller, bussar, spårvagnar och biogasanläggningar runtom i Sverige. Och det betyder färre farliga kemikalier i barns vardag, att mer värdefull natur skyddas, och att det blir lättare och billigare att göra miljösmarta val i vardagen, till exempel att laga sina skor eller sin tvättmaskin istället för att köpa nytt.

LÄS OCKSÅ: Svaga borgare i halvtid

LÄS OCKSÅ: ”Jag är glad att miljöpartiet sitter i regeringen”

LÄS OCKSÅ: Borgerliga skribenter gick i taket över höstbudgeten

Det är grön politik som vi är stolta över. Men mer kommer att behöva göras. Klimatförändringarna är vår tids största utmaning och det går inte att slå sig till ro.

Nu går vi in i andra halvlek av den här mandatperioden. Vi gör det med kurvor som pekar åt rätt håll. Det tar alltid tid innan förändringar blir synliga i vardagen och verkligheten. Men nu börjar det märkas. På jobben, i skolan och i klimatarbetet. Det är det hållbara samhällsbygget.

Jan Lindholm (MP), riksdagsledamot för Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons