Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu protesterar Faluns ledande politiker

Nu reagerar Faluns ledande politiker mot att det nazistiska torgmötet tränger ut andra från Stora torget. Gruppledarna i samtliga nio partier i fullmäktige har skrivit ett upprop.

Politikerna beklagar att en annan lösning inte hittats. Svenskarnas parti hade kunnat rekommenderas en annan tid eller plats, skriver de. Förutom att Hyresgästföreningens och Naturskyddsföreningens aktiviteter måste ställas in eller flyttas kan kommunen inte sätta upp sitt valtält som planerat.

– Det blir försenat och vi riskerar att få öppna valtältet ett dygn senare. Det borde ha varit lite mer framförhållning när man gett tillstånd. Både kommunen, Hyresgästföreningen och Naturskyddsföreningen har varit ute i god tid, säger Maria Gehlin (FAP).

Kommunalrådet Jonny Gahnshag kommenterar:

– Det är ingen kritik mot polisens arbete, de har nog gjort så gott man kan. Vår poäng är att när den grundlagsskyddade yttrandefriheten gör att alla släpps fram så får det de här konsekvenserna. Det blir paradoxalt. Det behövs en diskussion om hur vi använder det offentliga rummet.

Falu kommun är involverad i polisens beslut som markägare. Kommunen har gett klartecken till att nazistpartiet får vara på torget.

– Kommunen ger ju bara ett tillstånd att stå på marken, den yta som används. Det är begränsat, det ger vi hela tiden till organisationer och näringsidkare, säger Jonny Gahnshag.

– Jag inser att det är ett svårt beslut. Det är självklart att alla har rätt att uttrycka sina åsikter. Men det är avvägningen som polisen gör när man upplåter en plats som innebär att man faktiskt tränger undan andra demokratiska aktörer. Man funderar på rimligheten, säger Mats Dahlström (C).

– Om de kunde hittat en annan plats för partiet så hade allt löst sig. De kanske borde ha tänkt en gång till.