Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ritas det Islamiska centret

Annons

Islamiska förbundet kommer inom en månad att presentera en arkitektritning på Islamiska centret.
– Vi har gett en arkitektfirma i Stockholm i uppdrag att rita byggnaden, säger imamen Ibrahim Hamad.

I höstas uttryckte Islamiska förbundet misstro om det över huvudtaget var möjligt bygga en islamisk mötesplats i Borlänge. Det fanns ett utbrett tvivel på de löften som ledande politiker gett. De alternativa förslagen på placeringen, stormöten och opinionen talade emot ett islamiskt center inom överskådlig tid.
– Det kändes som att Borlänge inte var moget för mångfald, säger Ibrahim Hamad. Vi har år efter år tvingats att hålla till goda med lokalen på Bullermyren.

Efter att näringsliv och plan kunde enas om en obebyggd tomt på Hagalund , mellan Musikskolan och gamla stadshuset, öppnades möjligheter att föra ärendet vidare.
– Islamiska förbunden i Sverige har gett klartecken till att finansiera byggnaden, säger Ibrahim Hamad.

Det är nödvändigt att en utförlig ritning på byggnaden når stadsbyggnadskontoret för att kommunen ska kunna ta fram detaljplanen.
Ibrahim Hamad räknar med att ritningen kommer att lämnas in inom kort.
Peter Hultqvist, s-riksdagsman och med fortsatta kommunala uppdrag, värjer sig mot att socialdemokrater i kommunen försökt förhala frågan.
– Min uppfattningen är att ärendet prioriteras så snart Islamiska förbundet kan presentera ett färdigt förslag, säger han. Vi måste veta hur det kommer att se ut.
– Vi måste också veta hur mycket Islamiska förbundet kan tänka sig betala för marken. Det ska vara ett marknadsmässigt pris.

Beslutet i näringsliv- och plan har överklagats av Marie Edenhager, Sverigedemokraterna.
– Jag anser att hantering otillbörligt gynnat enskild part, säger hon. Det är attraktiv mark och det finns säkert många som varit intresserade av tomten om den varit till salu.
Överklagan avgörs i förvaltningsrätten i Falun. Dom väntas i april.
Stadsarkitekt Arne Ludvigsson har varit den som utvärderat de många förslag på placeringar som lämnats till kommunen.
– Lokalen på Bullermyren är utdömd som samlingslokal sedan flera år, säger han. Det finns ingen förening i Borlänge som har en så dålig lokal denna.

Hans Dahlqvist