Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu satsas det på digitalbio i Bjursås

IOGT-NTO i Bjursås nya digitala projektor gör det möjligt att visa Sverigepremiärer av både svenska och utländska filmer.
- Möjligheterna att få tag på film har förändrats helt, säger Emil Österlund, ordförande i IOGT-NTO-föreningen i Bjursås som driver biografen.Under hösten kommer biografen visa filmer minst två gånger i veckan, med matineföreställningar för barnen minst varannan helg. Dessutom satsar föreningen på två andra inslag som är nya på orten.
– Vi kommer att ha seniorbio på dagtid för pensionärer. Det är filmer anpassade för den målgruppen och de kommer dessutom att visas till ett billigare pris. Perfekt för den snåle bjursingen, säger Emil och skrattar.
Utöver det kommer föreningen under flera tillfällen arrangera biokafé med starka filmer där det inbjuds till diskussioner och fika efteråt. Först ut i höst är filmen ”Inte bara honung” där lokala biodlare kommer att finnas med för att svara på frågor efter filmen.

Under 2011–2012 visades ungefär tolv filmer om året, men redan nu är 50 filmer inbokade fram till årsskiftet. Bara i september är 14 föreställningar inbokade.
Biografen har varit tvungen att fördubbla antalet funktionärer mot tidigare och har under sommaren haft introduktionskurser. Dessutom har marknadsföring via Facebook fungerat oväntat bra och nått en yngre publik som annars varit den svagaste målgruppen.
– Det är så otroligt skönt att biografen är kvar i byn. Jag älskar själv att ta med barnen till lokalen och gå på film, säger Emil Österlund.

1953 startade IOGT-NTO Bjursås Bio. Föreningen köpte då in två begagnade projektorer från Uppsala, samt en filmduk och visningarna kunde börja.
Men på senare tid har utrustningen blivit allt mer omodern och under 2012 försvann de analoga kopiorna av filmer och biografen var i stort behov av att uppgradera till en digital filmprojektor för att kunna fortsätta visa film. En höst av planering och ansökningar gjorde att bion efter beviljat stöd från Filminstitutet, Leader Falun Borlänge, EU-stöd och den lokala banken kunde införskaffa en ny projektor som kostade cirka 500 000 kronor.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se