Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska hoppbackarna rivas

Nu ska äntligen de anskrämliga hoppbackarna på Kvarnberget rivas, i varje fall om Trafik- och fritidsnämnden får som den vill.

– I första skedet river vi den stora backen, den är en stor fara för de människor, framför allt ungdomar som vistas i närheten av tornet, säger Jonas Lennerthson, ordförande i Trafik- och fritidsnämnden
Bedömd kostnad för att riva tornet och säkra området ligger mellan 500 000 kronor och en miljon. I dagsläget finns inte utrymme i Trafik och fritids ekonomiska ram för att riva tornet och göra området säkert, så därför kommer pengarna att äskas separat från kommunstyrelsen.


– Jag tror inte ens att en miljon kronor kommer att räcka för mer än att riva det stora tornet och sanering i området. De små backarna får vi nog vänta med. Den stora kostnaden är inte själva rivningen utan deponiavgiften av bland annat tryckimpregnerat virke. Men vi får se var vi landar och hur mycket pengar vi får, säger Jonas Lennerthson.
Backarna besiktades 2006/07 och redan då blev den stora backen utdömd som träningsbacke för Holmens IF. Och sedan dess har alla backarna fortsatt att förfalla, med bristfälliga avspärrningar och säkerhetsdetaljer.
Årummet Klabbron–Falubron har under lång tid varit en baksida i stadsbilden, men nu vill Trafik- och fritidsnämnden ändra på det när busstrafiken försvinner från Östra Hamngatan i och med att Knutpunkten färdigställs hösten 2014. Årummet ska bli en attraktivare och mer levande del av Faluns stadskärna.
– Nyckeln till att vi kan börja snygga till området är när busstrafiken försvinner, det finns en potential att göra någonting snyggt av det här och vi ska tillsammans med Faluborna ta fram förslag på hur området kan förändras, säger Lennerthson.

Trafik och fritid har ”hittat” en miljon kronor till att fullfölja återställningen av Gasverkstomten till den park som planerades i samband med genomförandet av saneringen 2011.
– En miljon kommer inte att räcka till en park. Det kommer förmodligen att bara bli ett parkområde med terrasseringar och träd. Ett grönområde med lite soffor och belysning, sedan får vi komplettera vartefter.
När det gäller Trafik- och fritids ekonomi så pekar prognosen mot en förlust på 400 000 kronor mot budget. Men då är skadeståndet till sprängaren från Gävle, som inte fick fullfölja jobbet med de små hoppbackarna, inräknat. Plus Falu BS Bandys skuld till kommunen på drygt 600 000 för obetalda planhyror.
– Vi har en förvaltningschef som gör ett jättejobb för att få ihop det här, berömmer Jonas Lennerthson.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se