Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska IVPA räddas

IVPA-utryckningarna fortsätter.
Efter intensiva förhandlingar under helgen har parterna – brandmännen och Räddningstjänsten Dala Mitt – kommit överens om att i avvaktan på en långsiktig lösning fortsätta med IVPA som tidigare.
– Det viktiga är att invånarna kan känna sig trygga, säger Olle Fritz, kårchef i Gagnef.

IVPA innebär att räddningstjänsten rycker ut även vid sjukdomsfall och ger första hjälpen i väntan på ambulans.
I Gagnef har de tre kårerna under många år ryckt ut med tre man, ett befäl plus två brandmän, i stället för som i många andra kommuner med ett befäl och en brandman.

Gagnefs kommun har skjutit till extra pengar för ”extra­insatsen”.
Sedan löneutbetalningarna för en tredje IVPA-brandman stoppats och det uppstått oklarhet om försäkringsskyddet för den personen gick Hans Ottosson, brandman i Gagnef, ut i tidningen och deklarerade att om inte frågan löstes skulle det inte bli några sjukvårdsutryckningar efter helgen.
Det ledde till febril aktivitet.
– Om verksamheten inte kan finansieras på annat sätt måste det till en höjning av kommunalskatten, förklarade PRO Gagnefs ord­förande och tidigare S-ledamoten i kommunstyrelsen Bo Lindevall och betonade IVPA:s betydelse.

Ledningen för Räddningstjänsten Dala Mitt ägnade delar av helgen åt diskussioner med Olle Fritz, kårchef i Gagnef, och det slutade med ett beslut om att de ”frysta” lönerna ska betalas ut och att tremannautryckningarna ska fortsätta – tills vidare.
– Dala Mitt ser omgående över om vi genom bättre kartstöd och annan utrustning i fortsättningen kan klara uppgiften på två man, berättar Olle Fritz, som beskriver brandmännen i kommunen som oerhört ambitiösa och ansvarstagande.

Hans Ottosson är glad över att frågan är löst på kort sikt och hoppas på en långsiktig lösning som ger brandmännen goda arbetsförutsättningar och är bra för alla parter.

Kent Olsson/DT