Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Ludvika och Smedjebacken bli tryggare – kommunerna och polisen har avgett medborgarlöften

Från och med den 1 november och drygt ett år framåt inträder en ny tid i Västerbergslagen. En period då invånarna i Ludvika och Smedjebacken ska känna en ökad trygghet.

Under fredagen var det nämligen dags för S-kommunalråden i respektive kommun, Leif Pettersson i Ludvika och Fredrik Rönning i Smedjebacken, att i tur och ordning tillsammans med lokalpolisområdeschefen Mats Lagerblad underteckna medborgarlöftet till respektive kommuns invånare.

Läs även: Polisen tillbaka i Hedemora - Thomas Nordström är nytillträdd kommunpolis

Enligt Mats Lagerblad betyder inte detta att antalet poliser blir fler. Det är snarare frågan om en effekt av den nya omorganiserade polismyndigheten.

Samarbetet mellan kommunerna och polisen är i sig ingen nyhet.

I exempelvis Ludvika finns en överenskommelse från december 2013. Kommunen och polisen enades då om bland annat få ordning på "livsstilskriminella" och bekämpa den grova organiserade brottsligheten.

Mats Lagerblad säger att den överenskommelsen gäller fortfarande men att den är av det mer övergripande slaget.

Genom medborgarlöftet blir insatserna mer fokuserade – och riktade mot de problem som bland annat vaskats genom intervjuer med folk på stan.

– Ludvika centrum är den i särklass mest brottsutsatta delen i Ludvika kommun, säger Lars-E Karlsson, som är kommunpolis för Ludvika-Smedjebacken.

Intervjuerna gjordes av en kriminologstudent i våras.

– Det är väl inte frågan om en vetenskaplig rapport. Men med ledning av intervjuerna så vet vi att det är i centrum folk känner sig mest otrygga, tillägger Lars-E Karlsson.

Därmed också sagt att ett löftet från polisens sida är att man ska "... vara synlig i centrala Ludvika i samband med krogstängning.".

Likaså ska polisen "... fotpatrullera i centrala Ludvika." för att öka tryggheten.

När det sedan gäller löftena från kommunens sida framgår att man ska se över möjligheten att "... införa stads/centrumvärdar.".

Eller rättare sagt – återinföra värdarna. I januari 2015 avtackades nämligen duon Mattias Waara och Karl-Erik Nauclér efter ett år som stadsvärdar – på grund av kommunens skrala ekonomi.

Leif Pettersson sätter stort värde vid medborgarlöftet, och han lovar att en uppföljning/utvärdering kommer att ske vid de fyra möten som lokala Brottsförebyggande rådet har om året.

Medborgarlöftet i Smedjebacken undertecknades en dryg timme senare under fredagsförmiddagen.

Även här pekas centralortens centrum ut som kommunens mest brottsutsatta del, och att polisen även i Smedjebacken ska fotpatrullera mer än tidigare.

Läs även: Två extra miljarder till polisen

Vidare utlovas riktade insatser mot drog- och alkoholpåverkade personer i centrum minst en gång per kvartal.

En uppgift för kommunpolisen Lars-E Karlsson blir också att få igång grannsamverkan utifrån boendes önskemål.

Precis som i Ludvika ska kommunpersonal tillsammans med polisen genomföra trygghetsvandringar.

I centrala Smedjebacken lovar kommunen att under det kommande året vidta åtgärder för att "undvika störande missbruksproblem.".

Läs även: Satsning för ökad trygghet – Björbo får "egen" polis