Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska väggen ner

I veckan brakar det till på Sveagatan i Borlänge. I det redan synliga rivningsområdet ska en sprucken väg rivas bort, utan att resten av huset följer med. Två påtagliga sprickor ringlar sig likt ormar nerför den egentliga innerväggen, som har blottats i en tidigare rivningsrunda.

Därför måste också just den väggen tas bort. Men att ta bort en vägg från ett hus som i övrigt ska stå kvar är ingen enkel sak.

Under måndagen började de noggranna förberedelserna. Manskap, maskiner och verktyg samlades vid platsen. Inspektioner av fastighetens bärkraft och möjliga lösningar genomfördes. Under tisdagen och onsdagen ska taket rensas från takpannor och alla annat som sitter löst. Men den viktigaste detaljen är den så kallade skyddsstämpningen. Tak och golv på alla plan ska stagas upp så att de står kvar när väggen avlägsnas. Ett arbete som måste utföras mycket noggrant.
– Annars är risken att huset bryts isär när de tar bort taket förklarar Thommy Bäck, VD på Dalecarlia Fastighets AB.

Sedan, beroende på hur arbetet utvecklar sig, så ska rivningen av den kritiska väggen genomföras under onsdagen eller torsdagen.

John Leander
john.leander@daladem.se