Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Vasatorget utvecklas

Storsatsningen på Vasatorget har mötts av en del kritik gällande steril miljö och brist på liv och rörelse.
Det vill nu kommunens politiker och tjänstemän åtgärda, inledningsvis genom viss upprustning av torget samt tillförande av aktiviteter där.

– Dels vill vi få till mer utsmyckning, dels se till att det blir lite mer fart och aktiviteter på torget, säger kommunalrådet Leif Nilsson (S) efter att ärendet diskuterats i kommunstyrelsen teknik- och fritidsutskott.
Förslaget nu är att satsa 100 000 kronor på bland annat nya blomkrukor, bord och bänkar.
– Folk måste ju ha någonstans att sitta, konstaterar Nilsson.
Men för att det ska bli liv på torget behövs även aktiviteter och ansvaret för det har lagts på kommunens folkhälsoplanerare Håkan Söderlund.
– Ja, jag jobbar för fullt med det. Jag kan direkt säga att om det är någon som har idéer på saker man vill göra på torget är det bara att höra av sig till mig, så kan vi se om det går att ordna, säger Håkan Söderlund.

Några saker har han redan på gång till sommaren.
– Jag har varit i kontakt med musikskolan för att försöka få ihop ett program med uppträdanden av deras elever, berättar Söderlund.
Han fortsätter:
– Sedan jobbar vi med att i samband med folkhälsoveckorna (veckorna 20–21) få i gång lite torghandel med betoning på närproducerat. Ett torg för mig innebär i hög grad handel.
På det temat finns också att få till någon form av kafé på torget.
– Ja, med lite glassförsäljning och så. Än har jag inte fått kontakt med någon som kan tänka sig att driva en sådan verksamhet.

Håkan Söderlund räknar med att under våren kunna presentera fler idéer för hur torget ska utvecklas liksom fler färdiga programpunkter.
– Men med tanke på att det här är allmänhetens torg vill jag gärna höra ifrån folk som kan berätta vad de önskar eller vad de kan bidra med.

Henrik Schmidt/DT