Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

- Nu ska vi ut i hela världen, säger VD:n

Haglöfs får nya ägare.
Outdoorföretaget med rötterna i Dalarna och huvudkontoret och varulager i Avesta säljs av Ratos och blir ett med japanska Asics.
- Det här är så positivt. Det ser fantastiskt bra ut för ett varumärke från Dalarna, säger VD Mats Hedblom.

När han ska sammanfatta försäljningen som tillkännagavs på måndagen pratar han i ord som spännande och utmanande.
- Och jag menar det verkligen. Idag känns ingen fråga för svår att besvara. För nu när vi ska ut i världen och lansera våra produkter behövde vi en annat support. Ratos som varit våra ägare sedan 2001 är bra på att äga. De har hjälpt oss med många smarta lösningar. Men nu måste vi gå vidare.

Ökning i Europa

Mats Hedblom berättar hur Haglöfs steg för steg byggt upp sin verksamhet i Sverige, Norden och Europa. Under den här tiden har företagets omsättning ökat från 195 miljoner kronor år 2001 till 590 miljoner i fjol.
Den största ökningen har skett utanför Norden.
Nu ska man nå hela världen med sina ryggsäckar, sovsäckar, kläder och skor.
- Det är då vi behöver Asics support, nätverk och kompetens. Vari det består återstår att se; kanske logistik, kanske hur vi bygger upp lager i Asien.
Asics är ett av världens största sportskoföretag och har 5 350 anställda, vilket ska jämföras med Haglövs 120 anställda, och omsätter 18 miljarder svenska kronor.

Världsaktör

Vad händer då nu i Avesta där huvudkontor och butik ligger?
- Ingenting. Ingenting ska ändras. Ett vinnande koncept ska inte förändras. Tvärtom ska vi bara fortsätta jobba i samma riktning, säger Mats Hedblom som dock samtidigt påpekar att hur bolagets nya plan kommer att se ut efter 2012 vet han inte idag.
- Men det är vi som formulerar utvecklingen.

Satsningarna i Avesta de senaste åren med bland annat ett nytt stort lager, vad betyder det i sammanhanget?
- Det ska vi naturligtvis dra nytta av. Vi har dessutom yta att bygga ut på om vi behöver. Vi har bra kontakter med kommunen. Vi har alla förutsättning som finns för att stolt kunna säga att nu ska vi bli en världsaktör.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se