Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar skidfesten

I dag, onsdag, invigs äntligen Skid-VM. Därmed startar det som förhoppningsvis blir en stor skidfest för framför allt publiken, både den på plats och de som följer tävlingarna via tv- och radiosändningarna.

För de tävlande skidåkarna, Charlotte Kalla, Marcus Hellner och alla andra, blir det också något som kanske kan kallas fest. Men för dem står ansträngningar och prestation förstås i främsta rummet dessa dagar.

De flesta orter där Skid-VM hålls är, likt Falun med sina nu tre VM-arrangemang på 41 år, förhållandevis små. Det gör att de kan ha svårt att klara de ekonomiska investeringar och uppoffringar som krävs av en stad eller kommun som står värd. Sådant som kapacitet i hotellrum och annat kan också vara svårt att hantera för dessa ofta små orter.

Det är därför befogat att föra ekonomiska frågor på tal apropå Skid-VM. Men fokus bör riktas på att den statliga nivån bör bidra med mer resurser när en ort i ett land ska arrangera sådant som ett VM, ett Skid-VM i Falun nu i Sveriges fall dessa veckor.

Hur det är ordnat i andra länder kan variera. Men i Sveriges fall bör inför framtiden staten, och kanske även någon annan nationell aktör, ta större ekonomiskt ansvar än i dag för arrangemang av denna typ.

Sverige är ju ett rikt land och framträdande på vissa idrotter. Det är då rimligt att stora mästerskap, som VM, hålls i vårt land ibland. Men alla kommuner som är kandidater att arrangera dem är inte stora, som huvudstaden och kanske Göteborg och Malmö.

Större tävlingar i Sverige kommer även framöver att hållas i relativt små kommuner som Falun, eller kanske Östersund. Det är då viktigt att fler än den enskilda kommunen bär kostnader för dessa evenemang. Annars riskerar motståndet mot att hålla värdskap för sådant som Skid-VM att öka och viljan att arrangera minskar bland de tänkbara kommunerna i Sverige.

Det brukar bli kritiserat när det sägs att ett mästerskap som Skid-VM sätter en viss ort på kartan, Falun i detta fall. Men det stämmer faktiskt att en ort kan få uppmärksamhet, som dessutom håller i sig, med arrangörskap av detta slag.

Många av oss minns de många små orter som genom åren hållit exempelvis vinter-OS, exempelvis Lake Placid, Lillehammer, Albertville och några till. Självklart får Falun uppmärksamhet, i övriga Sverige och världen, i och med värdskapet för Skid-VM och rapporteringen under tävlingsdagarna.

Visst har Skid-VM medfört kostnader för kommunen, och de kan alltid ställas i relation till all möjlig annan verksamhet i kommunen. Trots dessa kostnader, som alltså i den bästa av världar borde spridas på fler aktörer och då främst staten, får vi nu hoppas att VM i Falun blir en framgång och fest, inte minst för publiken på plats.

Det finns för övrigt inget givet samband mellan ekonomisk fram- eller motgång för ett arrangemang som Skid-VM och publik- och pr-mässig framgång. Bäst av allt vore förstås om det både blev ekonomiskt framgångsrikt, i att skid-VMs kostnader åtminstone bär sig själva, och att evenemanget blir publikmässig framgång.

Men det kan också hända att skid-VM blir en ekonomisk motgång, av större eller mindre slag, för kommunen Falun. Men att Skid-VM ändå blir framgångsrikt publimässigt och i att ge positivt genomslag för Falun i Sverige och omvärlden.

Precis så blev det för Luleå när den kommunen sommaren 1988 arrangerade Seglings-VM för så kallade tolvor (en sorts relativt stora segelbåtar). Den kommunen fick en hel del kostnader till följd av Seglings-VM, men kunde inte få så värst stora intäkter.

Publikmässigt, och kanske även pr-mässigt, blev dock Seglings-VM en framgång. Detta inte minst tack vare fint väder de dagar som tävlingarna ägde rum. Ja, arrangemanget blev en rejält lyckad publikfest som det talades om i flera år efteråt. Förhoppningsvis blir det så också för Skid-VM nu i Falun.