Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar Kalle över tv-succén

Annons

Nu är det dags för dalmål i långköraren "Så ska det låta" i SVT. På söndag är det säsongspremiär med Kalle Moraeus som programledare.
– Det blir lite lösare struktur än tidigare. Jag är med och spelar när jag får lust.

Peter Harryson ledde programmet i tio säsonger och Peter Settman i åtta. Nu är det upp till bevis för Kalle Moraeus, som tar över programledarrollen i säsongspremiären av "Så ska det låta".
– Vi känner varandra alla tre och de har trakasserat mig en del inför det här. Vi har en ganska elak jargong. Visst känner jag lite press att leva upp till deras prestationer, men det skulle jag aldrig erkänna för dem, säger Kalle.

Hans strategi är att vara sig själv. Och det innebär att han är med och musicerar - fast inte för mycket.
– Jag vill inte spela hela tiden och det var upp till mig att ta beslutet när det passar. Men ibland sa de åt mig i min öronsnäcka att jag måste ta upp fiolen oftare.

När det i augusti i år blev klart att Kalle Moraeus skulle leda programmet, uttryckte han viss nervositet inför uppdraget.
– Sekunderna innan vi började spela in stod jag där och funderade vad i helvete jag hade gett mig in på. Men när jag klarat av första programmet så släppte allt, säger han.

Faktum är att Kalle hade ett ganska dåligt förhållande till "Så ska det låta" innan han blev programledare. Han hade varit med och tävlat flera gånger, men aldrig i det vinnande laget. Han kände att han inte riktigt passade bakom pianot.
– Programmet var förknippat med ångest för mig, för jag är så dålig. Jag kunde inte ens texten på mina egna låtar! Jag kände att jag var på fel plats i studion och tänkte redan då tanken att jag skulle trivas bättre som programledare, berättar han.

Rätt man på rätt plats har bjudit in rutinerade artister till första programmet. Charlotte Perrelli och Tommy Körberg tävlar mot Sanna Nielsen och Per Andersson. Lagledarna Angelica Alm och Marika Willstedt sitter kvar bakom sina flyglar även i nya säsongen, men det blir ett nytt tävlingsmoment för dem att bita i. I "Duellen" ska lagen hitta låtar på ett visst tema och börja sjunga så snabbt som möjligt.

Studion har också fått sig ett ansiktslyft och det beryktade glasgolvet - som ibland gick sönder när någon dansade för ivrigt - är borta. Utöver det utlovar Kalle Moraeus både skönsång och humor i säsongspremiären.
– När Per Andersson är med i ett tv-program blir det hysteriskt. Jag skrattade så jag knappt kunde prata. Den mannen är fullkomligt galen.

Johanna Linder/TT