Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu varnar ABB tre fackliga förtroendemän

IF Metallklubben på ABB i Ludvika har nu begärt förhandling med företaget efter att tre fackliga förtroendevalda fått skriftliga erinringar, felaktiga enligt facket och i strid med gällande förhandlingsordning.

Händelsen som utlöste tvisten är en högljudd diskussion om skiftformen på enheten ABB Power Transformers, samma enhet där en liknande incident inträffade 2012, se faktarutan.

Kollegor till de som fått de skriftliga erinringarna berättar att utlösande var att en facklig förtroendevald ifrågasatte en chef i hårda ordalag och fick besked om att det inte blir någon fortsatt diskussion om inte tonläget ändrades.

Den facklige förtroendevalde blev sedan inkallad till en överordnad chef och tilldelades en skriftlig erinran.

Arbetskamraterna hävdar att chefen som fått en åthutning kommit med en efterhandskonstruktion om att han hotats att få stryk.

Ordväxlingen på Transformers ledde till slut till att den som fick den första erinran tog med sig ett par fackliga kamrater från IF Metalls gruppstyrelse som vittnen vid de fortsatta diskussionerna. Denna ordväxling ledde till att ABB utfärdade tre skriftliga erinringar då ABB hävdade att trion uppträtt som en hotfull enhet.

Arbetskamrater anser nu, med hänvisningen till omplaceringen av en förtroendevald 2012, att ABB satt i system att förfölja IF Metalls stridbara företrädare på ABB Transformers och bestämt sig för att en gång för alla knäcka den sammanhållning som är metallarbetarna på transformatorenheten är kända för sedan årtionden.

Ingen på verkstadsgolvet vill framträda med namn av rädsla för repressalier.

– Oluststämningen sprider sig, säger de.

Frank Hollstedt ordförande för IF Metallklubben bekräftar att tre facklliga förtroendevalda fått skriftliga erinringar.

– Från fackets sida hävdar vi att erinringarna är felaktiga och dessutom utfärdats på fel sätt enligt den förhandlingsordning vi har inom ABB, säger Hollstedt som bekräftar att stämningen är olustig.

– Men innan vi haft möte med våra medlemmar och förhandlat med företaget så finns inte så mycket mer att säga i dag, säger Hollstedt.

Christine Gunnarsson, informationschef på ABB säger:

– Vi avböjer att kommentera eftersom det gäller enskilda medarbetare.

Bo Joffer
Bo.Joffer@dt.se