Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill de bygga ut skidstadion i Hemus

IFK Mora Idrottsallians har planer på att bygga ut lokalerna i Hemus med motions- och friskvårdscentrum och samtidigt modernisera Skidstadion i Hemus. Nu vill föreningen att kommunen planlägger området så att utbyggnaden blir möjlig att genomföra.

Idrottsalliansens ordförande, Olle Andersson, har skrivit till kommunstyrelsen och redogjort för planerna och önskemål på agerande från kommunens sida.

En planeringsgrupp bestående av representanter för alliansen samt skid-och orienteringsklubbarna har utrett frågan. Planeringsgruppens önskan är att göra utbyggnaden vid skidstadion i Hemus tillsammans med kommunen, Vasaloppet och IFK-klubbar.
”Detta med alla kommuninvånares bästa för ögonen och en utveckling av Mora som en idrottskommun ­enligt kommunens vision ­Regionstad Mora”, skriver Olle Andersson.
Han menar att detta skulle vara positivt för utveckling av IFK Moras klubbar och, ”ett säkerställande av framtida ideella funktionärskrafter för Vasalopps­arrangemangen och ett ökat engagemang till ideellt arbete, samtidigt som skidstadion i Hemus för möjlighet att arrangera tävlingar med högre statuts än ungdomstävlingar”.

Olle Andersson beskriver två visioner.
En är att säkerställa orienterings- och skidklubbens behov av lokaler, samt eventuellt ett samarbete med kommunen där kommunen är med och stödjer driften, mot att duschar upplåts till allmänheten dygnet runt, eller vissa tider. Den andra visionen är att bygga litet större med en motionscentral öppen för alla, driften måste då sannolikt säkras av kommunen vid en byggnation.

Projektet beräknas kosta tio miljoner kronor.
Enligt Olle Anderssons skrivelse skulle finansieringen kunna ske med fyra miljoner kronor i insats från IFK Mora Idrottsallians, sponsorbidrag på två miljoner, bidrag från fonder/förvaltning två miljoner kronor och resterande eget arbete.
”När det gäller utbyggnad av skidspår med mera bör kommunen ha ansvar och vara huvudman för dessa anläggningar”.

Birger Nylén/DT