Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill de svenska bruken ha besked

Samarbete ska stärkta Stora Enso-kommunerna för att hävda de svenska brukens plats inom storkoncernen. Pappers avdelning 4 i Fors och Avestas kommunalråd jobbar för få ihop en träff.

– Vi har inte lyckats hitta något datum ännu då alla kan komma ifrån, säger kommunalrådet Lars Isacsson. Jag kontaktar kommunerna och Pappers kontaktar sina systeravdelningar.

Mötet ska bli i Fors.

Lars Isacsson berättar att frågan väcktes då han var inbjuden av facken på Stora Ensos bruk i Fors efter det stora varslet härom veckan.

Stora Enso har sex bruk i Sverige: Fors bruk, Hyltebruk, Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge, Nymölla i Bromölla, Skoghalls bruk i Hammarö och Skutskärs bruk i Älvkarleby.

– Jag har pratat med mina fackliga kollegor, säger Janne Westman, Pappers ordförande på Fors Bruk. De är intresserade att träffas. Det kommer att bli en politisk signal både till nuvarande regeringen och Stora Enso.

– Jag har pratat med alla kommunalråd och vi är alla överens om att det viktigt att träffas och få kontakt med koncernledningen för att prata om den långsikta planeringen för de svenska bruken, säger Lars Isacsson.

Problemet är inte kontakten med de lokala bruksledningarna.

– Ur Avestas perspektiv har jag mycket svårt att se logiken i det lokala bruket som visar bra siffror straffas på detta sätt. Och vi sitter i samma båt alla svenska Stora Enso-kommuner.

Han säger att facken och kommunerna nu vill veta hur långt Stora Enso kommit med planeringen, hur ska det se ut om tio år.

Situationen är densamma när det gäller Avesta Jernverk och Outokumpu.

I oktober ska de svenska Outokumpu-kommunerna träffa koncernen Sverigechef Jarmo Tonteri.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se