Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill facket förhandla om MBL-brott


Rättviks kommun har ytterligare en stämning för brott mot MBL att hantera.
På tisdagen lämnades en förhandlingshemställan till kommunkansliet.
- Vi har ingenting emot Lov, men däremot ska det gå rätt till, säger Tomas Grundell, ordförande i SKTF:s rättviksavdelning, som nu yrkar på allmänt skadestånd.

För ett par veckor sedan försenades Lov-processen i Rättvik kommuns politiska instanser sedan det visat sig att kommunen missat en viktigt detalj. Inga MBL-förhandlingar med berörda fackförbund hade genomförts.

Därefter kallades Kommunal - men inte SKTF.
- Märkligt. Vi har bara kunnat läsa om förhandlingarna i tidningarna, säger Tomas Grundell, lokal SKTF-ordförande, och undrar om det måhända kan handla om okunnighet gällande det regelverk som finns.
Enligt vad DD erfar har kommunens egen arbetsgivarorganisation Sveriges kommuner och landsting, SKL, tagit fram ett dokument som anger förhandlingsordning beträffande införande av Lov. Något som inte har följts.

Det faktum att nu SKTF i Rättvik lämnat in en hemställan om förhandling avseende MBL-brott ska inte ses som att facket har något emot Lov.
- Nej, vi har ingenting emot Lov som så, men däremot ska det gå rätt till.
Arbetsvillkoren för de berörda medlemmarna, omkring en handfull av sammanlagt ungefär hundra i Rättvik, är det fackets uppgift att slå vakt om. Beträffande Lov rör det sig om enhetschefer och biståndshandläggare.
- I slutändan handlar det trots allt om att brukarna, de äldre, inte ska drabbas på grund av fel som har begåtts vid införandet.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se