Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ägare tar över miljonförluster

Toalettsitstillverkaren AB Kandre i Orsa har fått ny ägare.
Familjen Kandre har sålt företaget till investmentbolaget Hansen Capital. Till ny vd har Ludvikaboende Jan Nordin anställts.

Han hoppas kunna rycka upp företaget, som haft några dåliga år.
– Historiskt sett har det gått sämre ett tag. Men nu har vi full fart på verksamheten och får nya kunder. Vi får också fram nya produkter, berättar Jan Nordin.

Företaget startades 1954 av Viktor Kandre, sonen Viljar tog över, och efter det har Viljar Kandres dotter, Pernilla Kandre, varit vd. Kandre har 22 anställda enligt den senaste årsredovisningen.
De senaste tre åren har omsättningen minskat från 27,9 miljoner kronor 2010 till 24,9 miljoner år 2012, då resultatet blev ett minus på 5,1 miljoner kronor.

I juni tog Hansen Capital över. Jan Nordin räknar med att vända trenden för företaget, som är Sveriges enda tillverkare av toalettsitsar.
– Vårt fokus nu är att utöka produktionen, hitta nya kunder. England är en ny marknad som ser lovande ut.

Annars är Sverige den största marknaden med cirka 50 procent av omsättningen.
– Tyskland är vår största utländska marknad med 35 procent. Resten är utspritt.
Jan Nordin är uppväxt i Nynäshamn och är utbildad ekonom. Innan vd-jobbet på Kandre har han bland annat jobbat med ekonomi på Spendrups och Hörnells. Han har skött företagsförsäljningar.
– Jag har också haft ett bemanningsföretag, Veterankraft, med pensionärer. Det säljer jag 1 september.

Nu försöker han pendla till Orsa varannan dag.
– Jag kommer också att jobba en hel del med Ludvika som utgångspunkt. En del av min uppgift är att bearbeta våra kunders huvudkontor.

Birger Nylén/DT