Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny barnopera om klimathot

Nyskriven opera för barn hör knappast till vanligheterna.
Rolf Christerson rapporterar från operafestivalen i Finland.

Varje sommar arrangeras en månadslång operafestival i den mäktiga medeltidsborgen Olofsborg i Savonlinna (Nyslott) i östra Finland. Operor som riktar sig direkt till barn är inte särskilt vanliga, men under årets festival uruppfördes barnoperan Sälen (Norppaooppera) med musik av Timo-Juhani Kyllönen och libretto av Iida Hämeen-Anttila.

Operan bygger på de bästa idéerna från en tävling som genomfördes under skolåret 2011–2012 för mellanstadieklasser i flera finska städer och handlar om det hot som klimatförändringen innebär för sälarna, som är en istidsrelikt, i Saimens sjösystem.
Om det inte finns gott om snö under vintern kan inte sälarna bygga tillräckligt bra bon för sina ungar. Skolbarnens bidrag utgjorde grunden till såväl operans handling som kostymerna och scenografin.
Operans handling: Sommaren bara fortsätter och solen lyser varje dag. Sälarna och deras vänner blir oroliga och får reda på att Kung Vind vill roa sig med att göra vågor på Saimens stora sjö under hela året. Därför låter han inte solen gå ner. De tre vännerna Lumi Säl, Molly Mussla och Gamle Mört söker upp Kung Vind och ber honom rädda vintern.

Först vägrar han och frågar vad han ska göra under vintern om det blir is på sjön och han inte kan roa sig med att skapa vågor. Då får Gamle Mört en lysande idé och säger: Du kan flyga över sälarnas bon och berätta historier för sälungarna. Då går han med på det och låter solen gå ner. Det blir riktig vinter med mycket snö och sälarnas ungar får det bra i sina snökojor. Föreställningen slutar med att det regnar ballonger över publiken.
Operan spelades på borggården i slottet på klippan mitt i den mörka strömmen och den fulltaliga (2 364 platser) publiken applåderade entusiastiskt.
Huvudrollen som Lumi Säl gestaltades av Miina- Liisa Värelä (dramatisk sopran), som 2011 vann Timo Mustakallios sångtävling för unga operasångare. Den tävlingen hålls vart annat år under operafestivalen i Savonlinna. Årets tävling vanns av Tuuli Takala, sopran, som erhöll 15 000 euro.

Rolf Christerson