Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om Ahlbäckpristagarna

Arbetarkonstnären Johan Ahlbäck från Smedjebacken föddes 1895. Nu uppmärksammas 125 årsjubileet med en bok om samtliga Ahlbäckspristagare sedan starten 1993.
Läs även:
Indisk fattigdom, raggare och Bergslagen
Ulrika Mars får Ahlbäckpriset

21 pristagare under perioden 1993-2004, 16 män, fem kvinnor. Så många har hittills fått ta emot Ahlbäckpriset. Fred Andersson har gjort ett gediget arbete. Varje pristagare har fått ett eget avsnitt med tillhörande bilder och exempel på olika konstnärliga arbeten. Boken är snyggt utformad av Ann Olander vid Dalarnas Museum.

Fred Andersson kan verkligen sitt ämne. Han är till vardags docent vid Åbo universitet och akademi. Fred Andersson har länge haft ett stort intresse för just arbetarkonst och han har följt Ahlbäckstiftelsens verksamhet under många år. Han har bland annat en egen blogg i ämnet.

Arbetarlitteratur är ett välkänt begrepp inom litteraturvetenskapen. Den är fortfarande aktuell och diskuteras i olika forum. För arbetarkonsten är det svårare att ta plats i konstlivet. Därför är insatsen från både Ahlbäckstiftelsen och Fred Andersson berömvärd. Hur definieras begreppet? Det enklaste svaret är att följa bestämmelserna för Ahlbäckpriset. "Det skall gå till en konstnär som i Johan Ahlbäcks anda skildrar arbete, arbetare, arbetsliv och arbetsmiljö."

Fred Andersson skriver i det inledande kapitlet att begreppet arbetarkonst måste följa med sin tid och inte låsa fast sig vid gamla uppfattningar om vad konst är. Det får samtidigt inte tappa sin förankring till arbetet och arbetarrörelsen. Fred Andersson skriver:

"Arbetarkonst är den konst du inte förstår helt och hållet om du inte är medveten om kopplingen till arbetarklassen. Detta behöver inte betyda att konsten propagerar för någon viss politisk ideologi. Det är en fråga om ideologi i en annan och mer nyanserad mening."

Vid en första anblick kan man konstatera att det råder en stor konstnärlig bredd i valet av pristagare. Här finns allt från stafflimålare som gör tydliga och realistiska bilder av arbetare och arbete till dokumentärfilmare, satirtecknare fotografer och konstnärer som uttrycker sig i ett mer abstrakt måleri.

DD kommer framöver att presentera varje pristagare i ett samarbete med textförfattaren Fred Andersson och Ahlbäckstiftelsen. I december invigs en ny grupputställning i Meken i Smedjebacken med verk av de olika pristagarna. Det blir också en del av 125 årsjubileet.