Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok om älvdalska sprids till hela världen

Nu sprids en ny bok om älvdalska till flera tusen forskarbibliotek runt om i världen. Och i boken kallas älvdalska genomgående och konsekvent för ett språk.

Annons

För bara några veckor sedan fick förlaget John Benjamin Publishing Company den allra senaste boken om det märkvärdiga älvdalska språket från tryckeriet.

Nu sprids den 350-sidiga boken, skriven helt på engelska, till alla större forskarbibliotek i hela världen och det handlar om kanske 3 000 bibliotek.

Boken heter Study in Övdalian Morphology and Syntax med underrubriken New research on a lesser known Scandinavian language.

Boken är sammanställd av Christine Bentzen från Universitetet i Tromsö, Henrik Rosenkvist Göteborgs universitet och Janne Bondi Johannessen, Oslo universitet.

I boken medverkar flera välkända språkforskare och älvdalsvänner. Eller vad sägs om namn som Piotr Garbacz, Janne Bondi Johannessen, Ásgrímur Angantýsson, Lars Steensland, Henrik Rosenkvist, Øystein Alexander Vangsnes och Peter Svenonius.

Henrik Rosenkvist, docent i nordiska språk berättar om boken att den kanske inte är så mycket för ”vanliga människor” utan mer för forskare.

– Tanken är att sprida budskapet om att det finns ett språk som heter älvdalska, det är vi väldigt tydliga med att slå fast, säger Henrik Rosenkvist, som är initiativtagare till den nya boken och alltså både redaktör och medförfattare.

Henrik Rosenkvist, nyligen hemkommen från sportlovet som han och familjen naturligtvis tillbringade i Älvdalen, berättar att boken tog sju år att få färdig från idé till tryckt bok. Den kommer att kosta över tusen kronor att köpa att köpa och kommer alltså att finnas på tusentals forskarbibliotek runt om i världen.

Men boken finns också gratis på nätet för alla som studerar på ett universitet.