Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny energi på agendan

Sju hotell i Tällberg bildar för första gången en mötesplats för förnyelsebar energi.

Från hela Norden kommer företag för att diskutera framtidens lösningar inom sol, vind och vatten.

Under två dagar i september kommer Tällberg förvandlas till ett centrum för förnyelsebar energi.

Mindhouse Park Renewable Energy 2013, som eventet heter, ger företag en möjlighet att träffas för att diskutera framtidens energi-lösningar.

– Det är första gången ett så stort möte hålls i Sverige för aktörer inom både sol-, vind- och vattenkraft, säger Christer Lindh, marknadsansvarig för eventet.

Intresset har varit stort. Över 300 besökare väntas och på de sju hotellen kommer 35 seminarier att hållas.

Mässan är fullbokad med 44 utställare från hela Norden – allt ifrån stora multinationella drakar till små tjänsteföretag.

En tredjedel av företagen kommer från dalaregionen.

– Det passar bra att vara här eftersom Dalarna ligger i framkant inom förnyelsebar energi – speciellt inom vindkraften, säger Christer Lindh.

Han tycker att eventet ligger helt rätt i tiden. För tre år sedan utsågs nämligen Dalarna av regeringen till pilotlän för grön utveckling. Målet är att visa hur Dalarna genom sin klimat- och energiomställning kan skapa ekonomisk tillväxt, konkurrenskraft och arbetstillfällen.

Eventet i Tällberg blir en del i det arbetet. Vindkraftens utmaningar blir en av de centrala frågorna.

– Sverige är ett föregångsland med 2 400 vindsnurror i landet och en ökning på 350–400 stycken varje år. En viktig fråga är hur man ska få lönsamhet i vindkraften.

Den 25 september inleds eventet av den kända miljödebattören Anders Wijkman.

Dagen innan äger ett ”förmöte” rum, med de 20 mest betydelsefulla människorna inom förnyelsebar energi i dag. Men den listan är fortfarande hemlig.

Lisa Persson
lisa.persson@dt.se