Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny gräns för kokning av vatten

Vid ett möte på onsdagsförmiddagen bestämdes att flytta fram tidpunkten för hur länge hushållen i Söderbärke rekommenderas koka sitt dricksvatten.

Även om provsvaren givit lugnande besked vill de ansvariga vänta till i morgon eftermiddag, fredag, innan man upphäver sin kok-rekommendation.
– Vi vill vara helt säkra först innan vi blåser faran över, sa Cia Ferner Kny, vd på kommunbolaget Seab, där v/a ingår.

Anledningen till det nya beslutet är att de senaste vattenproverna från Söderbärke levererades till ett laboratorium i Karlstad under onsdagen och att ett analyssvar utlovats i morgon.
– Därför har vi sträckt ut rekommendationen till fredag klockan 14 och då hoppas jag vi kan ge klartecken att använda vattnet som vanligt, upplyste Ingemar Hellström, Seabordförande.
Så tills dess kan folket i Söderbärke fortsätta hämta vatten i utställda färskvattentankar.

Ett annat konkret besked från mötet var att det av allt att döma var vid ett ledningsarbete i början på förra veckan i Söderbärke centrum, som bakterier kom in i färskvattensystemet. När den misstanken kom upp spolades ledningarna igenom och vattnet skyddsklorerades.
– Vi måste skärpa våra rutiner när vi gör arbeten av det här slaget, sa Tage Hägerman, vatten- och avloppschef.
Seab och kommunen ska också bli bättre på att informera allmänheten när viktiga funktioner som dricksvattenförsörjningen drabbas. Den saken var mötesdeltagarna eniga om och tyckte att kritiken varit befogad.

Hägerman ville understryka att Söderbärke liksom kommunen i stort har ett bra vatten genom att det hämtas i grundvattentäkter och att det som nu inträffat var ett olycksfall.

Torbjörn Svensson/DT