Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kanotled invigdes i helgen


Det är By som lever upp till kommunens outdoor-profil.
Socknens utbud av friluftsaktiviteter utökades i helgen när kanotleden längs med Dalälven från Näs Bruk till Tyttbo, invigdes.
Det skedde på bästa friluftslivs-sätt; med färdigbredd macka och kaffe från termos.

Invigare var fritidschef Janne Vennberg som i stället för att klippa band stadfäste den nya ledens ilägg- och upptagsplats vid "Åkes stuga" med den medhavda matsäcken.
- För vad är en friluftsstund och naturupplvelse utan fika, påpekade Janne Vennberg och delade denna första, fikastund vid Näs-Tyttbo kanotled med By Utvecklingsgrupps ordförande Inger M Eriksson.

Bakom idén att skapa en fungerande kanotled förbi Dalarnas sista forsarna i Dalälven, står också By Utvcklingsgrupp.
- Det här är ett sätt att stärka södra By som besöksmål. Det kanske kommer folk som inser vilken trevlig trakt det här är och beslutar sig för att flytta hit. Men denna led kommer givetvis även byborna till godo, sa Lars Åke Eriksson som är något av pappa till idén om en kanotled.
När han och frun Birgitta för flera år sedan försökte ta sig ner genom forsarna ner till Stadarna, insåg det att då krävs balans och erfarenhet.
By Utvecklingsgrupp sökte pengar från bland annat kommunens Landsbygdsstöd och har sedan byggt spångar och skyltat upp leden. Man har även fått Leknäs-Staksbo Byaförening att hjälpa till med att röja upp längs älven, där nämnda iläggs- och upptagsplatser nu finns i ordningsställda.
Stöd och engagerade i kanotledsbygget har också varit Naturvårdsverket och Sportfiskarna.

Janne Vennberg var inte sen att peka ut just södra By som den mest centrala outdoorplatsen i kommunen.
- Från kommunens sida, som har outdoor som ett profilområde, kan vi bara tacka för insatserna. Det är viktigt att vi alla kan komma ut i naturen. Men alla vet inte alltid hur man beter sig. Då är det bra att liknande initiativ finns,som ger oss organiserade platser att besöka.
Invigningen kantades med fiolspel av Lars Winnersjö, en knastrande brasa vid det vindskydd som byggs upp vid upptagningsplatsen vid Leknäs samt genom fikastunden som alla bjöds på med nämnda byalags försorg.

Det här är den andra kanotleden som färdigställs i södra By. Den andra iordningsställdes för 15 år sedan och går från Buskasjön ner till Bysjön. Den utgör 4 km lätt paddling utan lyft och forsar.
Den nya kanotleden från Näs till Tyttbo, går förbi flera öar inom Bysjöns naturreservat, där det finns undanskymda vikar att bada i och chans att exempelvis se den häckande fiskgjusen.
Sträckan passerar också Leknäsforsen och Härsingen, där kanotisterna nu alltså kan dra kanoten på land, liksom förbi Balforsen och Tyttboforsen för att avslutas i Stadarna, det finns möjligheter till övernattning, om man nu inte också vill paddla ut i nationalparken Färnebofjärden.

KERSTIN ERIKSSON
023-476 93
kerstin.eriksson@daladem.se

FOTNOT: De bägge kanotlederna finns upptryckta i nytt kartformat för intresserade.