Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny metod för att räkna vargar – Kan vara färre än man trodde

Vargstammens storlek beräknas idag utifrån antagandet att en vargföryngring motsvarar 10 vargar. En ny forskningsstudie uppskattar istället att en familjegrupp motsvarar 8 vargar. Om man använder den nya omräkningsfaktorn för att räkna ut hur många vargar det finns resulterar det i en 20% lägre siffra än med dagens metod, skriver Svenska jägareförbundet i en artikel.

Den skandinaviska vargstammens storlek beräknas idag utifrån en omräkningsfaktor där man antar att det går 10 vargar på varje vargföryngring. Naturvårdsverket och norska Miljödirektoratet har bestämt att man i framtiden ska uppskatta antalet vargar utifrån antalet familjegrupper och revirhävdande par istället för föryngringar. Det skulle förenkla inventeringsarbetet eftersom det är lättare att säkerställa att det finns en familjegrupp än att det skett en föryngring, även om det i praktiken sker en föryngring per år i de flesta familjegrupper.

En familjegrupp definieras som minst 3 vargar som delar revir, varav minst en är ett revirmarkerande vuxet djur. Hur förhåller sig då antalet familjegrupper till det totala antalet vargar? Det skandinaviska vargforskningsprojektet SKANDULV har undersökt detta med hjälp av en populationsmodell (se längst ned för en beskrivning av modellen).

Genom att simulera vargstammens utveckling perioden 2003-2015 har forskarna beräknat hur många vargar det teoretiskt sett borde ha funnits för att ge upphov till det antal revirhävdande par, familjegrupper och föryngringar som hittats i den skandinaviska vargstammen under samma tidsperiod.

I studien uppskattas vargstammens storlek och sammansättning i december månad. Beräkningarna resulterade i en omräkningsfaktor 8, vilket betyder att det i genomsnitt går 8 vargar på varje familjegrupp i december. En genomsnittlig vargstam består då av 42.4% valpar, 2.0% ungvargar som ännu inte lämnat familjegruppen där de föddes, 46.5% stationära vuxna vargar och 8.6% vandringsvargar. Om man uppskattar vargstammens storlek med den nya omräkningsfaktorn 8 blir antalet vargar ca 20% lägre än om man använder dagens metod med omräkningsfaktorn 10.

Naturvårdsverket planerar att epiriskt testa metoden som beskrivs i studien, innan man tar ställning till om man ska byta metod för att uppskatta vargstammens storlek.

Se klippet från sommarens vargattack i Vikarbyn där flera får blev ihjälbitna och två flydde ut i en sjö och drunknade.

Se läsarfilmen från Hillevi som får vargbesök på gården.