Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny mottagningsenhet för 15 miljoner

Barn- och utbildningsutskottet i Falu kommun hade under tisdagen skolbudgeten för 2014 att ta ställning till, där de rödgröna föreslog en höjning med 15 miljoner kronor mot årets budget.
– Vi fick inget motstånd mot vårt lagda förslag, utan den borgerliga ville avvakta till budgetdialogen senare i oktober, säger ordföranden i barn- och utbildningsutskottet, säger Viktor Zakrisson.

Annons

De rödgrönas budgetförslag inför 2014 ser i stora drag ut så här:
• Plus 8 miljoner kronor till mottagningsenheten.
• Plus 4 miljoner för att bibehålla kvaliteten i grundskolan.
• Plus 3 miljoner för kvalitetsförstärkningar i förskola.

För 2015 är förslaget så här:
•  Ytterligare 7 miljoner kronor till mottagningsenheten/modersmålsundervisningen.
•  Plus 7 miljoner för bibehållen/förstärkt kvalitet i grundskolan.
•  Plus 4 miljoner för bibehållen/förstärkt kvalitet i förskolan.
•  Det här behöver vi för 2014-15, sedan får vi återkomma till 2016. Men de borgerliga ledamöterna tog inte ställning för att stödja förslaget, däremot är vi eniga om de 15 miljonerna till mottagningsenheten, säger Viktor Zakrisson.

– Vi behöver 2014 på oss för att bygga upp mottagningsenheten, ett arbete som tidigare legat ute på skolorna. Det här kommer att bli bra när vi kan avlasta skolorna och arbeta likadant i hela kommunen.
Helst hade Barn- och utbildningsutskottet sett att mottagningsenheten fått 20 miljoner för den här verksamheten.
– Men dit når vi inte och man kan göra mycket ändå för 15 miljoner kronor och det är viktigt att ge nyanlända elever en bra start i kommunens skolor.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se