Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny parasit hotar ­lokala fiskodlingar

Annons

Fiskevattenägare i Dalarna och Gävleborg bör vara försiktiga vid utplantering av fisk. En hittills okänd parasitart har upptäckts i flera fiskodlingar med sättfisk.

Agens X är det namn som getts på den nya parasitarten som hotar fiskodlingarna och som upptäckts under den senaste tiden av Jordbruksverket och Statens ­Veterinärmedicinska Anstalt.

Varningen har kommit brevledes från Fiskevattenägarna Dalarna-Gävleborg till fiskevårdsområdesföreningarna i området.

Parasiten Agens X upptäcktes för första gången i en odling i Jämtland för ett par år sedan och Jordbruksverket lade då hårda restriktioner på både odlingen och fisket i nedre delen av Indalsälven. För några månader sedan upptäcktes parasiten även i en fiskodling i Örebro län och man tror att parasiten har kommit till odlingarna med importerad regnbågsrom från Nordamerika.

– Det är trist att det här ska behöva hända, men vi förstår om det är svårt att upptäcka okända parasiter när man inte vet vad man ska leta efter, säger Björn Flinth, förbundets ordförande.

Det skulle kunna bli stora konsekvenser om man har otur, enligt Björn Flinth.

– Även om parasiten inte verkar ha någon särskilt stor påverkan på vilda bestånd och Jordbruksverket nu har släppt på restriktionerna, så kan man aldrig vara helt säker. Förhöjd dödlighet på fiskyngel har påvisats i ­odlingar och förhöjd dödlighet bland vilda yngel kan vara svår att upptäcka på grund av deras ringa storlek.

Han menar även att andra kan påverkas.

– En utplantering kan innebära att till exempel en fiskodling i samma vattensystem får smittan med allt vad det innebär i form av ökad dödlighet på fisk och så vidare.

Om den som planterat ut fisken kan hållas ansvarig för sådana händelser håller Björn Flinth öppet.

– Det saknas rättsfall kring detta, men otroligt är det inte. Det vore synd om det skulle behöva gå så långt, så därför uppmanar vi istället fiskevårdsområdesföreningarna att läsa på om parasiten och tänka igenom sina utsättningar extra noga tills vi vet mer.

John Leander
john.leander@daladem.se