Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rättegång om förskollärarens ansvar

Hovrättens jurister ser sig runt i Vattenparken.
De ska ta ställning till om förskolläraren ska frias eller dömas för vållande till kroppsskada.
Avdelningen hade utflykt när en tvåårig pojke var nära att drunkna.

Juristerna tittar mot platsen där olyckan hände i juni för tre år sedan. Tolv barn och tre anställda skulle ha en dag i Vattenparken.
En nästan tvåårig pojke hamnar i vattnet. När personalen hittar honom ligger han livlös i sin gula väst, med ansiktet ner i vattnet.
Förskolläraren startar genast livräddningsförsök. Men när barnet kommer in på akuten är kroppstemperaturen 29 grader. Mirakulöst verkar han senare ha klarat olyckan utan skador.
I februari i fjol dömdes förskolläraren för vållande till kroppsskada och till 80 dagsböter.

Släppte handen

Tingsrätten bedömde att hon vid olyckstillfället ansvarade för två av barnen i gruppen. Hon skulle föra dem från vattnet, uppför slänten till de övriga.
Men på vägen släppte pojken hennes hand. Hon tittade på honom och sa att han skulle gå upp till vagnen. Men hon tog inte tag i honom igen. Hon vände sig inte om och såg efter att han verkligen gick med, skrev Falu tingsrätt i domen.
All oaktsamhet är inte straffbar. Men med hänsyn till omständigheterna, små barn i en farlig miljö med vatten, kan beteendet bedömas som klandervärt, ansåg Falu tingsrätt. Rätten betonade också att familjer måste kunna känna förtroende för förskolan och "lita på att deras barn inte utsätts för onödiga risker".

Överklagade

Domen mot en enskild anställd upprörde förskolepersonal i hela landet. Facket, Lärarförbundet, kritiserade att rätten bortsett från arbetsgivarens ansvar.
Förskolläraren och hennes advokat Weine Daniels överklagade till hovrätten. Advokaten har hela tiden hävdat att tillbudet var en olyckshändelse, trots att förskolläraren var ansvarsfull och hade uppsikt. När hon gick uppför backen med de två småbarnen var hon helt övertygad om att båda var med.
Hon saknade insikt om faran. Därför ska hon inte dömas, anser försvarsadvokaten.
Hovrätten har vikt två dagar för nya förhandlingar.

KARIN SUNDIN
0243-920 03
karin.sundin@daladem.se