Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rullskidbana klar vid Idre Fjäll

Idre Fjäll gör en storsatsning på längdskidåkning. Till vintern byggs ett fast snökanonsystem till ett av de många skidspår som går ut från skidstadion och i måndags öppnades den nya rullskidbanan, en satsning på fem miljoner kronor.

– Vi har smygstartat, nu ska den skyltas upp ordentligt med åkriktning och regler, säger Idre Fjälls VD Jocke Johansson, innan han ger sig ut på premiärtur på den nya rullskid- banan.

Idre Fjäll var en av landets bästa längdskidanlägg-ningar, men många andra anläggningar har satsat på den växande längdskidsporten. Nu satsar Idre Fjäll för att åter bli landets bästa skidanläggning där längd- och turskidåkning är en viktig del av utbudet.

Vägarna runt Idre Fjäll rankas som landets bästa för rullskidåkning, men då handlar det om elitåkare. Samtidigt har framförallt rullskidlandslaget önskat en asfalterad slinga som passerar skyttevallen på skidstadion. Likaså välkomnas en rullskidbana av både elit och motionärer och inte minst ungdomar.
– Just skidskyttelandslaget har tryckt på för att vi ska få till den här rullskidbanan, berättar Jocke innan han rullar ut på ett träningspass.

Asfalten har precis hunnit stelna och lyser inbjudande svart. Först ut är inte Jocke utan de kringströvande rentjurarna har redan börjat använda banan.
– Vi kommer att varna åkare för att de kan möta renar på banan och sedan får vi se till att sopa undan grus och andra spår av renarna, säger Jocke.

Budgeten för den 3,3 km långa rullskidbanan var 3,5 miljoner kronor, men den blev dyrare.
– Vi insåg att det gick åt betydligt mycket mer fyllningsmassa än vad vi räknade med, men det är viktigt att göra det bra från första början, säger Jocke.

Till helgen kommer rullskidbanan att få sin första dom då Sveriges bästa rullskidåkare kommer till Idre för att tävla i svenska cupen, men då handlar det om bergstävling från byn till fjället.
– Förhoppningsvis kommer de då att prova banan och ge oss synpunkter om banan, säger Jocke.

Än så länge är det gratis att åka rullskidor, men till vintern börjar Idre Fjäll ta betalt för längdskidåkning.
– Vi har nu satt priserna och för de som inte bokat boende genom Idre Fjäll så kommer vi att ta ut 50 kronor per dygn för de skidspår som berörs. Det kommer också att gå att köpa vecko- och säsongskort även för längdskidåkning.
– Tanken är att vi ska hålla isär liftkort och spårkort, när det gäller rullskidbanan så får vi se hur vi gör inför nästa sommarsäsong, säger Jocke Johansson.

Nisse Schmidt/DT