Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny skrift om natur- och kulturoas

Ett uppskattningsvis 500 år gammalt ”industriområde” beskrivs i en ny skrift.

Floda Hembygdsförening har tagit fram en liten folder om den gamla kvarnplatsen, som under perioder hyst en ramsåg och en vadmalsstamp och som i dag är ett är minne över bygdens historia och forna invånare.

Föreningens ordförande Ulf Engström och Kvarnakommitténs Anders Nordén, Jan-Erik Jonsson och Sven-Olle Axelsson berättar i skriften om vattnets betydelse, kvarnepoken och vadmalsstampens storhetstid 1860-1980.

Man kan också läsa om kolningen, pärtklyvningen och inte minst om hur området används för att i dag ge en bild av forna tiders vardags- och yrkesliv.

Den är illustrerad med färgbilder och kartor som visar hur man tar sig till Kvarna och vilka sevärdheter som finns i området, som kan beskrivas som något av en natur- och kulturoas.
– Kanske, troligtvis, kunde man också förr, trots det intensiva arbete som här utfördes, ge sig tid att njuta av platsens skönhet, skriver Ulf Engström.

Anläggningarna förevisas med jämna mellanrum; stampen är i fullt brukbart skick. Två restaurerade kvarnar är användbara, en mila tänds varje år tisdagen efter midsommar, pärtklyven demonstreras och under olika aktivitetsdagar brukar det också vara musikunderhållning, kolbulleförsäljning och även försäljning av grillkol från milan.

Milplatsen och kolarkojan har tillkommit relativt sent, men ger ändå en uppfattning om forna tiders arbetsvillkor i skogen. Till det kommer naturen.
– Detta är ett himmelrike, balsam för själen, skriver Ulf Engström.

Kent Olsson/DT