Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny sommarteater flyttar in i Sundborns tvättstuga

Skådespelaren Jon Karlsson är i full färd med att förverkliga en dröm. Han har grundat en ny professionell teater i Sundborn. Första pjäsen är Hjärnornas kamp som är ett slags uppgörelse med August Strindbergs Paria. Premiär fredag första juli.

Annons

Det brukar vara Dalateatern som står för den professionella scenkonsten på somrarna. Nu kommer ett nytt initiativ från skådespelaren Jon Karlsson som lämnat Stockholm och Dramaten för att flytta hem till Dalarna och Falun igen.

– Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse. Att grunda en egen teater och styra hela produktionen. Jag vill skapa en teater i sin allra renaste form. En känsla där plötsligt någon reser sig upp vid lägerelden och berättar en spännande historia. Vi kan förhoppningsvis locka till oss en publik som i vanliga fall aldrig går på teater. Jag vill samtidigt skapa nya arbetstillfällen för andra skådespelare, scenografer, ljud- och ljustekniker som finns i Falun med omnejd. För tillfället finns det också flera skickliga skådespelare i trakten. Jag vill ta till vara den kompetensen.

Jon Karlsson gestikulerar och formligen sprudlar av entusiasm. Tanken är att Sundborns Teater skall vara ambulerande och spela sommarteater på olika platser i byn beroende på val av pjäs. Den första satsningen är en intim teateruppsättning med två skådespelare på scenen. Spelplats blir den gamla tvättstugan som just nu görs om till teaterlokal. Den har stått tom i många år och nu renoveras huset utvändigt. Fönstren kittas och målas. Den kommer att ha plats för en publik på ungefär 55 personer per föreställning. Bänkarna har man fått låna av Dalateatern som användes vid fjolårets uppsättning av Måsen i Stjärnsund.

– Vi har fått bra stöd och vårt "riskkapital" utgörs av många timmars ideellt arbete. Vi gör allt, från ax till limpa. Nu skall vi på allvar sätta i gång med repetitionsarbetet. Det blir två mycket intensiva veckor innan premiären, berättar Jon.

Årets pjäs heter Hjärnornas kamp och är en bearbetning och uppgörelse med August Strindbergs pjäs Paria. Den kom till 1888-89. Pjäsen är skriven som en dialog mellan två män, kallade Herr X och Herr Y. De har båda ett något dolt förflutet. Under pjäsens gång uppdagas det att båda har begått olika brott. Ämnet är manlig moral och etik. August Strindberg skrev enaktaren när han var under stark påverkan av Friedrich Nietsches tankar om övermänniskoidealet och biologiska förklaringar till varför vissa människor begår kriminella handlingar. Enligt denna lära var vissa människor födda till brottslingar. Tyvärr en åsikt som på sina håll lever kvar än i dag.

– Jag har läst pjäsen många gånger och förkastat tanken på att spela den. Men efter hand har det växt fram en historia om manliga dygder, något som är högst aktuellt än i dag, det vill säga vår traditionella mansroll. Att vi män, oavsett om vi är mot våld, ändå måste vara beredda att utöva det. Att mannen måste stå stark och inte visa tecken på svaghet. Än i dag gör vi narr av den så kallade velourmannen som stod för ett annat mansideal på 1970-talet. Vad händer om vi bejakar ett övermänniskoideal, säger Jon.

Dialogen mellan de båda männen lånar termer från boxningens värld. Dramat delas in i åtta ronder. I denna uppsättning utspelar sig pjäsen på ett hotellrum någon gång under 1950-60-talet. Scenografin går i brunt, grönt och grått. Ljus och ljud kommer att spela en viktig roll i sammanhanget.

Jon Karlssons motspelare i pjäsen är Mattias Åhlén. Under våren medverkade han i Dalateaterns föreställning "I skuggan av Falubränderna". För scenografin svarar Sara May Kahl. Premiären är så gott som slutsåld. Det blir totalt tio föreställningar till och med 16 juli.

LÄS MER KULTUR