Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny stödtelefon ska motverka extremism

Nätverket Kunskapshuset i Borlänge har under tisdagen öppnat upp en stödtelefon för Borlängebor. Linjen ska förebygga våldsbejakande miljöer.

Annons

Tidigare skrev Dala-Demokraten om att Borlänge och fyra andra städer pekats ut av Mona Sahlin, tidigare nationell samordnare, för att bygga upp nätverket Kunskapshuset mot våldsbejakande extremism och religiöst betingad extremism.

I samband med det förbereddes en handlingsplan om att möta problem och hot som finns i Borlänge och i juni röstades planen igenom i kommunfullmäktige. Jan-Olof Lundberg är lokal samordnare och jobbar med nätverket.

– Vi har byggt upp arbetet och det som tar vid nu är genomförandet. Beslutet är fattat vilket skapar förutsättningar, säger Jan-Olof Lundberg lokal samordnare Borlänge.

Under tisdagen öppnade nätverket Kunskapshuset upp linjen för stödtelefonen för Borlängebor, det vill säga privatpersoner, kommuner och organisationer som behöver information eller stöd om just våldsbejakande extremism, vilket ska skapa trygghet. Man kan ringa stödtelefonen om man exempelvis känner osäkerhet kring en högerextrem symbol, eller om man är orolig anhörig. Personer som vill hoppa av exempelvis en högerextrem verksamhet kan också få hjälp.

Det är bland annat Jan-Olof Lundberg och Marcus Hjelm, tillträdande lokal samordnare som kommer svara när någon ringer

– Vi kommer vara tillgängliga och svara på frågor under dagtid. Det blir spännande att se vilka samtal som dyker upp, men vi har redan haft en del inkommande samtal så lite av det här har varit aktivt sedan tidigare men den här stödtelefonen öppnar upp för alla Borlängebor, säger Jan-Olof Lundberg.

Kenneth Persson S, ordförande i hållbarhetsutskottet i Borlänge berättar att Stockholm, Göteborg och Örebro som är de andra pilotkommunerna riktat deras arbete kring IS-resenärer. Men så var inte fallet i Borlänge, utan problemet med högerextremism, som nazism, var större. Borlängeborna gör arbetet möjligt menar han.

– Utan deras medverkan står vi slätt. Vi har bra kontakt med Borlängeborna, men vi vill öka det här, säger Kenneth Persson S.

LÄS MER: Kunskapshus ska stoppa extremism

Finansieringen av stödtelefonen är endast omfördelade pengar som redan finns att ta från kommunen.

– Behövs det mer resurser i framtiden kommer Borlänge kommun titta vidare på det men just nu klarar vi oss, tror Kenneth Persson S.

Handlingsplanen för Kunskapshuset består inte bara av stödtelefonen. Under hösten ska de även ta itu med en antirykteskampanj i samverkan med samhället och Högskolan Dalarna för att nyansera och motverka fördomar om Borlänges invånare. De ska även starta ett interreligiöst råd med Svenska kyrkan och Sveriges muslimska råd. Arbetet fortsätter nu för att värna om demokratin mot våldsbejakande miljöer.