Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny undersökning av Bergwall

En ny oberoende rättspsykiatrisk undersökning ska göras av Sture Bergwall.Förvaltningsrättens beslut kom i går.

Rätten var enig. Den rättspsykiatriska undersökningen ska belysa om det inte längre till följd av den psykiska störning, som är skälet till särskild utskrivningsprövning, finns risk att han återfaller i allvarlig brottslighet. Och om det är påkallat att han är intagen för psykiatrisk vård, förenad med frihetsberövande eller annat tvång, eller ges öppen psykiatrisk vård. Den 16 december ska yttrandet lämnas.

Rätten fastslår att Sture Bergwall vårdats inom rättspsykiatrin en lång tid. Men att ingen ordentlig undersökning har gjorts av honom sen 1991. Rätten finner därför att utredningen behöver kompletteras med en ny undersökning.
Johan Montelius, lagman, presenterade domen vid en presskonferens i går.
– Det var en bra förhandling i måndags, Sture Bergwall fick själv möjlighet att lägga fram sin talan. Men vi kan inte fatta beslut på det material vi har i dag, säger Johan Montelius.

– En av de tre sakkunniga förespråkade fortsatt vård, en vård och undersökning och den tredje att vården ska upphöra. Det är ingen entydig bild. Det frågor vi vill ha svar på är om han fortfarande lider av den psykiska störning som ledde till att han är intagen för vård, om risk finns för återfall i brottslighet och om vårdbehov finns i övrigt.
– Vi måste besvara den frågan på ett rättssäkert sätt.

Den nuvarande verksamhetschefen för Rättsmedicinalverket i Stockholm var ansvarig för den senaste rättspsykiatriska undersökningen av Bergwall. Därför bör undersökningen utföras av Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska avdelning i Göteborg, anser rätten.
Ett team på tre personer ska undersöka Bergwall under sex veckor, huvudsakligen på Säters sjukhus.
– De har kompetensen att utföra sådana här undersökningar, säger Johan Montelius.

Staffan Björklund
staffan.bjorklund@daladem.se