Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vägsträckning i Amsberg

I sommar blir nya vägsträckningen klar från E16 i Amsberg, gamla riksväg 70, fram till Holbacken. Den är 2,7 kilometer lång.
– Jätteroligt få bygga en helt ny väg, säger projektchefen Emma Löfgren på Skanska.

Annons

Hela projektet att bygga den här vägdelen började förra hösten. Arbetet beräknas bli klart kommande sommar. Då behöver trafikanterna inte längre köra vägen genom själva byn Amsberg. Den vägsträckan är besvärlig med bland annat skola och många boende intill vägen. Ofta går tung trafik i dag på vägen.
Nu kommer bilisterna att få en helt ny vägsträckning. Den går in från E16 till ”nya” vägdelen 293 fram till Holbacken. De boende i själva byn kan andas ut. Vägen i byn blir troligen enskild väg sedan nya vägsträckningen invigts i sommar.

Beställare av den här vägdelen är Trafikverket som gav hela totalentreprenaden till Skanska. Projektledare blev Emma Löfgren, som arbetat tiotalet år på Skanska.
– Sällan man bygger nya vägar i dag, säger hon.
Ofta blir det vägreparationer och olika justeringar.
– Jag har varit med att bygga två nya vägar. Annars har det bara varit att renovera, säger Emma Löfgren.
Vädret har varit bästa tänkbara under sommaren med lite regn och mycket solsken. Under hösten har det regnat en del och förorsakat en del vatten i vägbankerna.

En annan förhoppning är när man gör ett sådant här arbete är att försöka använda allt material som grävs fram. Där har man inte lyckats helt eftersom en del material varit av lite sämre kvalitet. Skanska som bygger lämnar även en garanti på vägarbetet på 10 år.
Det intressanta och lite ovanliga är att några kvinnor och unga tjejer deltagit i arbetet. I regel brukar det mest vara manliga personer som bygger vägar. Här har blandningen mellan könen varit lika och gjort att en fin harmoni har funnits bland de anställda.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se