Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya beslut ska tas om plattor till politiker

När kommunstyrelsen sätter sig på tisdagen är en av frågorna som kommer upp om kommunen ska införa läsplattor till alla politiker.

I en utvärdering som gjorts framgår det att detta skulle kosta 335 000 kronor.

Under förra hösten var det en livlig debatt i kommunfullmäktige om att det skulle införas läsplattor till de 22 ledamöterna i kommunstyrelsen. Det hela ifrågasattes hårt från bland annat Kommunpartiet och från enskilda ledamöter i bland annat Kristdemokraterna.
Efter mycket vånda och efter att ärendet skickats tillbaka till förvaltningen för att förberedas bättre, så klubbades till sist ett beslut om inköp av läsplattor.

En av de konsekvenser som kom efter debatten var att det skulle göras en utvärdering efter åtta månader, för att se hur det gått. Nu har denna utvärdering genomförts och där framkommer det en rad synpunkter. Av dem som svarat på enkäten är det en majoritet som anser att det blivit lättare att sköta uppdraget som förtroendevald.
Samma sak är det när det handlar om att hänga med på sammanträdena i kommunstyrelsen. Däremot är det bara hälften som anser att det är bättre att läsa på läsplattan.

Det som kan uppfattas som det stora problemet är att göra egna anteckningar i handlingarna, där mer än hälften anser det vara svårare. Några har dessutom haft svårighet med att få uppkopplingen att fungera som den ska.
Skulle detta införas till alla ledamöter i kommunfullmäktige är det kostnadsberäknat till 335 000 kronor. Det som kan tillkomma är bredbandsuppkoppling för de ledamöter som inte har någon uppkoppling i sina hem.
Kommunpartiet vill ha mer exakta kostnadsberäkningar och vill inte att kommunen ska göra detta. Förslaget till beslut i kommunstyrelsen är att de som har läsplattor fortsätter och att frågan ska avgöras inför nästa mandatperiod.

Sven Thomsen/DT