Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya boken har 830 bilder

Sista november släpps senaste boken om Borlänge i bild. Den är på 430 sidor och omfattar 830 bilder. Merparten av bilderna har aldrig tidigare visats. Förutom 14 gamla fotografer har allmänheten också lämnat in massor av bilder. Boken handlar enbart om 1950-talet.

Det hela började 1975 med ”Rädda Bilden-projektet”. I kommunens arkiv fanns bara två album från tiden när Borlänge blev stad 1944. I dag har antalet utökats till 800 000 bilder samt 120 olika filmer och två DVD-filmer.

1982 kom första boken ut ”Borlänge i bild”. Den blev en storsäljare med en upplaga på 7 300 böcker. 2008 kom nästa bok: Borlänge –bilder ur det förflutna. Den handlar om hela bygdens utveckling fram till 2008 och såldes i 3 000 exemplar.
Den tredje boken, handlar om 50-talet och släpps på biblioteket den sista november. Även den kommer att tryckas upp i 3 000 exemplar.

Bakom boken står idealisterna Sören Nyström, Ola Lindbärg och Bo Andersson. De har arbetat ett år för att samla in allt material. 14 fotografer finns med samt många privatpersoner, som lånat ut sina bilder som gör boken både spännande och intressant.
Bland fotograferna kan nämnas Erik Köpman, Åke Svensson, Hasse Carlbaum och Bertil Ruuth.
Anhöriga till Bertil Ruuth har lämnat ut många bilder från honom.
– Bilderna håller mycket hög kvalitet, säger Ola Lindbärg.

De andra medarbetarna håller med och tycker det varit både roligt och spännande att göra boken.
I boken finns ett inledande kapitel men inte så mycket text i övrigt under bilderna. Namn på alla bidragare finns med i slutet av boken.
Boken är uppdelad i 14 avsnitt eller områden. Den som vill ta del av sitt område kan lätt hitta det.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se